Vi kunde igår avslöja NVIDIA:s första mobila grafikkretsar på 28nm som ska vara baserade på deras äldre Fermi-arkitektur. Nu har samma källa fått tag på namnen på AMD:s mobila grafikkretsar på 28nm och det ser i alla fall ut som att det blir ett tufft race mellan AMD och NVIDIA mot 28nm på den mobila sidan.

Vi kunde igår med hjälp av SemiAccurate få tag på kodnamn och kretsarna för NVIDIA:s första mobila 28nm grafikkretsar. Dessa skulle vara baserade på den väl beprövade Fermi-arkitekturen och vara en mellanlandning för NVIDIA på 28nm innan man påbörjar massproduktion av Kepler på samma tillverkningsprocess.

AMD:s Southern Islands-arkitektur ska vara baserad på densamma vi ser i Cayman (HD 6900-serien) med en VLIW-4-uppsättning Radeon-kärnor, men tidigare i sommar på AMD Fusion Developers Summit pratade man om att den helt nya arkitekturen man arbetat på ska dyka upp ihop med Souther Islands. Det pratas just nu om att endast toppkretsen ska vara baserad på denna, medan de lägre stående kretsarna blir VLIW-4.

AMD har sex olika mobila kretsar på gång, baserade på tre olika grafikkretsar och för er som har koll på AMD och ATI bör kodnamnen inte vara några konstigheter.

  • XT – Fullt aktiverad krets, och toppmodellen för den här grafikkretsen
  • Pro – Steget under XT, något lägre klockfrekvenser och ofta med avstängda delar i grafikkretsen

AMD_28nm_mobile

Chelsea blir troligtvis den svagast kretsen om man nu kan kalla den så från AMD. Detta med tanke på att Zacate, Llano, Sandy Bridge och även Ivy Bridge som borde börja bli aktuell då kommer med så pass kapabla grafikkretsar att en lägre modell med lägre strömförbrukning och prestanda är överflödig. Chelsea får ett TDP-värde på 25 och 35W, en 128-bit minnesbuss ihop med DDR3 eller GDDR5-minne och slutligen P9000 och P11000 i 3DMark Vantage.

Heathrow kommer, likt Chelsea med en 128-bit minnesbuss som kan kopplas samman med DDR3 eller GDDR5-minne, men Heathrow XT ska endast använda sig av GDDR5. Vi ser här ett TDP-värde på 35W och 45W med P11000+ och P12000+ i 3DMark Vantage.

Wimbledon som blir toppkretsen får en större minnesbuss på 256-bit ihop med GDDR5-minne och får 60W och 80W i TDP. Prestandan i 3DMark sträcker sig till P14000 och P16000 beroende på modell, och Wimbledon XT får hela 4 GB, någonting som känns överflödigt i bärbara datorer så länge de inte kommer med gigantisk upplösning.

Likt NVIDIA bör de första mobila kretsarna från AMD finnas tillgängliga i produkter Januari-månad, medan Wimbledon Pro och XT får vänta en månad längre innan de skeppas. AMD och NVIDIA har alltid gått en tuff balansgång på den mobila marknaden där den ena övertagit den andra nästan varje ny generation grafikkretsar kan man tycka. 2012 ser minst sagt ut som ett intressant år för konsumenter som söker en bärbar med duglig grafik.

Källa: SemiAccurate

Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag gillar att de stavat Wimbledon fel i sliden iaf.