Small preview image

Hector Ruiz, Styrelseordföranden för The Global Foundries Company (AMDs tillverkningsföretag), och tidigare VD för AMD informerar nu att han med omedelbar verkan friviligt slutar sin post som ordförande. Detta meddelade Global Foundries i ett pressmeddelande under gårdagen. Beslut kom helt utan förvarning och det finns flera spekulationer om varför, den starkaste handlar om insiderbrott.



Ruiz har en lång karriär bakom sig, efter att ha jobbat på Motorola i 22 år började han som produktionschef för AMD år 2000. År 2002 befordrades han till verkställande direktör och har sedan dess varit huvudpersonen i AMDs ledning. Han har genom åren både hyllats och kritiserat, för positiva beslut så som köpet av ATI och mindre lyckade så som förseningen av Barcelona-arkitekturen. Nu väljer han alltså att frivilligt ta tjänstledigt fram till Januari då hans anställning officiellt slutar. Tillförordnad ordförande blir en annan styrelseordförande, den jämfört med Hector Ruiz föga välkände Alan E. Ross.


Anledningarna till Ruiz abrupta avhopp är ännu inte klara. Det ryktas dock om att han skall ha kopplingar till det stora insder-fall som tidigare uppdagats och fått flera personer på ledande poster inom IT att avgå. Det hela handlar om en insider-affär som uppdagades tidigare i år där man läckt uppgifter som använts till att göra stora börsklipp till en fondförvaltare.


Hector Ruiz


Ännu finns inget åtal mot Ruiz och man är som bekant oskyldig tills motsatsen bevisats, men oavsett är detta ett sort avbräck för GlobalFoundries och därigenom AMD.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid