Greenland blir AMD:s nästa stora GPU-lansering och nu avslöjas vad som sägs vara nya detaljer kring grafikkretsens specifikationer. Kretsen som ska hålla täten i AMD:s Arctic Islands-familj sägs tillverkas med FinFET-teknik och husera upp till 18 miljarder transistorer och stödja upp till 32 gigabyte HBM2-minne.

AMD jobbar för fullt med att få fart på tillverkningen och försäljningen av sin nya Fiji GPU och sina grafikkort i Radeon R9 Fury-familjen. Parallellt med detta fortsätter samtidigt utvecklingen av nästa generations GPU i grafikfamiljen Arctic Islands. Toppmodellen ska döpas till Greenland och blir företagets första GPU som tillverkas med ny effektivare 14/16 nanometer FinFET-teknik. Vilket kan bli något av en revolution för prestandapotentialen i grafikkretsarna som idag tillverkas med 28 nanometerteknik som introducerades för runt 4 år sedan.

AMD har själva avslöjat att deras kommande Graphics Core Next-arkitektur kommer att erbjuda en fördubbling i energieffektivitet och alltså kunna leverera dubbelt så hög prestanda vid samma energiförbrukning som dagens Fiji-kretsar. Detta matchar uppgifterna från Tweaktown som talar om runt 15 till 18 miljarder transistorer under huven, vilket också skulle vara en bra värdemätare för Nvidias Pascal GPU som sägs få runt 17 miljarder transistorer.

Konsumentgrafikkort med 8 respektive 16 gigabyte HBM2-minne

Ytterligare en noterbar nyhet i Arctic Islands-familjen och Greenland är stöd för minnestekniken HBM2. Andra generationens high-bandwidth memory teknik kommer göra det möjligt för AMD att para sin Greenland GPU med hela 32 gigabyte grafikminne. Troligtvis kommer AMD hålla sig till mellan 8 till 16 gigabyte för sina konsumentgrafikkort, vilket trots allt skulle vara en dubblering eller fyrdubblering jämfört med de ganska snålt tilltagna 4 gigabyte som AMD Radeon R9 Fury X fått nöja sig med.

HBM2 kommer att få en betydligt mer betydelsefull roll i nästa generations grafikkretsar där beräkningskraften hos både AMD och Nvidias grafikkort närmast rakt av väntas fördubblas vid samma energiförbrukning. En utveckling vi kan tacka inte minst nya och nedbantade transistorer för. Enligt Tweaktown sägs AMD samtidigt jobba på en helt ny instruktionsarkitektur som i sig kan ge betydande prestandaökningar från dagens GCN-arkitektur.

AMD Greenland väntas lanseras någon gång under nästa år och matchas mot Nvidias Pascal GPU med liknande tillverkningsteknik och eget stöd för HBM2.

Källa: Tweaktown

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
BirksMorkulmetalmuminAMD73zapp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zapp
Medlem
Zapp

2016 känns verkligen som året då det kanske blir ”värt” att uppgradera. Spännande på allvar, med både Nvida/Amd på HBM2 14/16nm, AMD med ny CPU, och kanske 4K skärmar med VRR i rimliga prisklasser. Och såklart, genombrott för VR?

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”zapp”]2016 känns verkligen som året då det kanske blir ”värt” att uppgradera. Spännande på allvar, med både Nvida/Amd på HBM2 14/16nm, AMD med ny CPU, och kanske 4K skärmar med VRR i rimliga prisklasser. Och såklart, genombrott för VR?[/quote]

Ja dessutom snabbare ssd av tex intel. Men jag hoppas på oled också.men är kanske 2017-2018 först. Skärmar med oled ,när fasen kommer det?Mitt fall vill jag ha tv oled utan inbyggd tv tuner och annat skit. Räcker med hdmi 2.0 och 1.3 displayport.Sedan som du nämner amd zen hoppas man också på.

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”zapp”]2016 känns verkligen som året då det kanske blir ”värt” att uppgradera. Spännande på allvar, med både Nvida/Amd på HBM2 14/16nm, AMD med ny CPU, och kanske 4K skärmar med VRR i rimliga prisklasser. Och såklart, genombrott för VR?[/quote]
Ärligt talat så är Fury X en riktigt bra kandidat mot 980Ti som det är. Det är bara att folk ”föredrar” andra företag bättre. ”Det är inte lönt att krångla till det”-metodiken är helt förståelig, men det ändrar inte faktumet att AMD är fortfarande en bra motståndare.

Morkul
Medlem
Morkul

I dagsläget klarar inget av korten av att driva runt 4k upplösningar ordentligt så först ut på marknaden med ett kort som klarar detta tror jag kommer blir en storsäljare.

Birks
Medlem
Birks

Låter som början på slutet för AMD, Lite som när 3DFX försökte skapa hype för sina Vodookort som aldrig nådde marknaden i någon större skala innan dom gick i konkurs och köptes upp.