AMD64 är för de flesta en bekant förkortning av AMDs senaste processorarkitektur som är grunden för deras x86-64 processorer, Athlon 64 och Opteron. Arkitekturen ger som bekant fullt stöd både för 32-bit och 64-bit applikationer och har länge varit ett av AMDs största dragplåster för marknadsföringen av deras nya processorer.


Vi har under de senaste veckorna rapporterat om Intel och deras kommande x86-64 satsning och för bara ett par dagar sedan lanserades, utan någon direkt uppmärksamhet, deras IA32e-arkitektur. Det är den ursprungliga Prescott-arkitekturen med integrerat 64-bit stöd, EM64T kallat av Intel själva.
Än så länge är det x86-servermarknaden som Intel fokuserar på genom lanseringen av EM64T-baserade Xeon-processorer. Detta är i sig inget konstigt då Intel med största sannolikhet väntar på att Microsoft ska bli mer eller mindre klara me Windows XP 64-bit Edition innan man även ger sig in på desktopmarknaden med sitt 64-bit stöd.


På Anandtech.com har man fått tag i en 3.6GHz EM64T Xeon-processor och utfört en hel del tester i 64-bit miljö (linux) för att jämföra med en AMD Athlon64 3500+.
Utan att säga för mycket om resultaten är det helt klart att Intel inte gjort några direkta misstag med deras 64-bit implementering och till stor del är det de ursprungliga skillnaderna i processorarkitektur som ger upphov till prestandaskillnader mellan de två systemen.
Hela testet går att hitta på Anandtech.com.


Uppdatering: Det har snabbt framkommigt att testet på Anandtech innehåller ett flertal grova felaktigheter och som det ser ut nu ska detta test tas med en stor nypa salt inför kommande jämförelser i 64-bit miljö.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid