Ryktesmaskinerna fortsätter snurra och denna gång är det inte AMD:s nästa processorarkitektur som går under namnet Zen 4 utan det handlar om Zen 5. Processorarkitekturen som tros släppas år 2024 sägs nu få en big.LITTLE-design när det kommer till processorkärnorna.

Ryktena kring AMD:s kommande processorarkitektur som kallas Zen 4 går på högvarv. Nyligen började rykten om att Zen 4-baserade Ryzen 7000-serien får integrerade grafikkretsar över hela brädet att cirkulera. Nu har det blivit dags för ytterligare ett Ryzen-rykte men denna gång är det processorer som kommer att dyka upp långt efter arkitekturen Zen 4.

Det senaste ryktet kommer från hemsidan MoePC som hävdar sig ha information angående AMD:s Zen 5-baserade processorer med kodnamnet Strix Point. Enligt hemsidan kommer AMD att börja implementera så kallade big.LITTLE-designer med Zen 5. Detta innebär att större, högpresterande processorkärnor samsas med mindre, energieffektiva kärnor i samma processor.

MoePC hävdar även att vi kommer att se markanta förändringar till processorernas subsystem för cache. Hemsidan påstår också att dessa inte kommer att vara de enda stora uppdateringarna sett till hur AMD:s processorer är uppbyggda. Dock framgår det inte exakt vad dessa andra nyheter skulle vara för något.

Zen 5 förväntas som tidigare nämnt att lanseras någon gång under år 2024. Då baserad på TSMC:s tillverkningsteknik på tre nanometer om den står redo att massproducera enheter under den tidsramen. I sedvanlig ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med rykten, spekulationer och information som inte har bekräftats i allmänhet. Vi har fortfarande lanseringen av arkitekturen Zen 4 att se fram emot. Hur AMD:s planer faktiskt kommer att se ut när det väl blir dags för Zen 5 att ta sin plats i rampljuset går endast att spekulera i just nu.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Jag har precis läst patentet från 2017 bakom ryktet, om nu AMD längtar till en ny Bulldozer tid så är det fritt för dom att implementera Big/Little. Uppriktigt ett mode utan någon riktig mening då låg energiförbrukning kan uppnås genom att klocka ner m.m. Vet inte om någon vet kostnaden i prestanda som kommer av att stoppa en tråd, kopiera tråden från cache-A till cache-B och sen starta tråden igen. Det kommer att ta flera tusen klockcyklar! Samtidigt så förbrukas energi utan att något riktigt arbete utförs…. Ett enklare sätt är att ha delen med mer avancerade instruktioner avstängd tills… Läs hela »