AMD har nyligen publicerat en rapport om potentiella säkerhetshål i företagets processorer baserade på arkitekturen Zen 3. Säkerhetshål som påminner om sårbarheten Spectre som fick mycket uppmärksamhet för cirka tre år sedan.

AMD:s senaste processorarkitektur Zen 3 kommer med en ny teknik kallad Predictive Store Forwarding (PSF). Denna teknik är menad att förbättra prestanda och är enligt AMD en ”hårdvarubaserad mikroarkitektonisk optimering designad för att öka prestanda av kodexekvering genom att förutsäga förhållandena mellan lagringar och laddningar”.

Nu har tillverkaren publicerat en rapport om ett potentiellt säkerhetshål i deras Zen 3-processorer tack vare denna teknik som förlitar sig på förutsägelser. Något som påminner om säkerhetshålet Spectre V4. I de flesta fall ska dessa gissningar träffa rätt. Det är dock vid de få fall som tekniken fumlar med bollen som en öppning för potentiella sidokanalsattacker ska visa sig.

Trots detta rekommenderar AMD själva fortfarande att användare behåller PSF aktiverat. Användare har dock möjligheten att själva stänga av tekniken men med en viss risk för prestandadegradering. Hemsidan Phoronix har nyligen genomfört en rad tester med operativsystemet Linux och PSF inaktiverat. Något som ska ha resulterat i mellan en halv och en procent lägre prestanda.

Hur pass allvarligt denna säkerhetsrisk visar sig vara för gemene man återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonMikael SchwartzWhat Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
What
Medlem
What

Tror att ni kastat om bokstäverna i förkortningen: ”Predictive Store Forwarding (FSP).”
Borde vara PSF.