Inför lanseringen av nästa generations processorarkitektur från AMD går ryktesmaskinerna varma och nu hävdas kommande Zen 3 erbjuda en prestandaökning på 20 procent. I alla fall när det kommer till de kommande serverprocessorerna.

AMD:s kommande processorarkitektur Zen 3 har nu ryktats erbjuda en markant prestandaökning jämfört med dagens Zen 2-arkitektur. Åtminstone för de kommande serverprocessorerna som går under namnet Epyc ”Milan” baserade på nästa generations arkitektur.

Informationen kommer från den tyska hemsidan HardwareLuxx som påstår sig ha kommit över dokumentation angående de kommande processorerna. Här påstås det att 15 procent av den ökade prestandan ska komma via högre IPC (instruktioner per klockcykel) och fem procent ska komma från optimerade klockfrekvenser.

Milan-processorernas 64-kärniga varianter hävdas även komma med två tillgängliga lägen. Ena läget ser samtliga kärnor aktiva och arbetandes. Det andra läget påstås avaktivera hälften av kärnorna för att kunna öka klockfrekvenserna hos de 32 resterande kärnorna för högre prestanda under belastning som inte nödvändigtvis kräver alla 64 kärnor.

Zen 3 kommer också med en förändrad layout för processorernas cacheminne. Istället för uppdelat L3 cache som sedan knyts till fyra kärnor i varje åttakärnig ”compute die” kommer istället de 32 megabyte L3 cache kunna kommas åt av samtliga kärnor i en krets.

Det återstår att se om vi kommer att se samma prestandaökningar och ändringar i cachedesign även hos processorfamiljen ”Vermeer” och Ryzen 4000-serien för konsumenter som väntas lanseras innan årsskiftet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Misstänker att ett antal av dom 15% kommer från minskade latenser av att totalt 8 kärmor delar på L3, Infinityfabric är även den en sak som antagligen arbetats på för att få ner latenser. Med tanke på att nya minnesstandarder (DDR5) är i antågande. Sen Vermeer är ju rapporterat att ingengörsex. har en turbofrekvens på upp till 4,9 GHz, där en del vill tolka det som att AMD siktar på 5 GHz, oavsett så ger det på Vermeer en frekvensökning på runt 10% och ihop med 15% IPC så lär ju Vermeer få en total prestandaökning på runt 25% eller… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Läste detta och skrattade till:
”Sen Vermeer är ju rapporterat att ingengörsex. har en turbofrekvens på upp till 4,9 GHz”

Personligen kan jag ingenting om ingenjörers sexvanor men 4,9GHZ?! 😀

Jag förstår precis vad du menar, är på lite barnsligt humör så här första arbetsdagen efter semestern.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Härligt 😛

Alltid kul när man kan förgylla tillvaron för någon 🙂

Kan ju vara att ingengörsex är beräknad 😉