Vad som kan vara läckta produktplaner från AMD har nu publicerats och visar på att Zen 2 dyker upp år 2019 i processorfamiljen kallad ”Matisse”.

Spanska ”Informatica Cero” har nu publicerat vad som hävdas vara interna produktplaner från AMD som nu ska ha läckt. Dessa visar att AMD planerar att lansera två stycken nya Zen-baserade processorfamiljer som uppföljare till nuvarande Ryzen.

Den första uppföljaren som ska lanseras under 2018 kallas för Pinnacle Ridge är en sorts förfining av den existerade Zen-arkitekturen. Här kommer AMD välja att gå från 14-nanometers (nm) tillverkningsteknik till 12 nanometer. Tidigare har AMD haft planer på att använda sig av 14nm+ för förfiningen av Zen och Ryzen, men har nu bestämt sig för att krympa ned till 12.

Därefter kommer vad som nu läckt ut i dessa bilder, en processorfamilj med kodnamnet ”Matisse” som ska bygga på Zen 2 som baseras på 7 nanometer.

Sparsamt med information om ”Matisse”

Den information som idag finns om andra generationens Ryzen-produkter ur Pinnacle Ridge är att det i runda slängar handlar om en förbättring av Ryzens tillverkningsprocess och att övergången till 12 nanometer kan komma att resultera i högre prestanda i form av möjlighet för högre klockfrekvenser jämfört med dagens produkter.

Förutom den nya tillverkningstekniken så förväntas den andra generationen av Ryzen vara väldigt lik den första. Det spekuleras i att det fortfarande kommer att handla om upp till åtta processorkärnor med totalt 16 trådar hos konsumentprocessorer samt DDR4-minne i två kanaler.

2019 kommer vi då se ytterligare en ny processorfamilj, den som just nu går under namnet Matisse. Förutom de tidigare produktplanerna från AMD som visar en tillverkningsprocess på 7 nanometer och att det fortfarande kommer att handla om sockel AM4 så framgår det inte exakt vad vi kan vänta oss av Matisse och Zen 2.

APU-produkter med kodnamn Picasso

Utöver Matisse så nämner dessa bilder även en ny generation APU-produkter som bär kodnamnet ”Picasso”. Dessa ska baseras på samma arkitektur som AMD:s kommande Raven Ridge-produkter men se ett upplyft i prestanda per watt.

Även med ”Picasso” kommer vi att se fortsatt stöd för sockel AM4

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Den som inte hoppade på Ryzen/Vega generation 1 – som jag med en del initiala problem (särskilt då att få något RAM att fungera perfekt över 3GHz – har nu G.Skill FlareX i 3066MHz) fått till att bli ett stabilt och högpresterande system, så tror jag att ni tjänat en del på att invänta generation 2. I den här artikeln: https://www.techpowerup.com/237342/amd-zen-2-architecture-socket-am4-2019-code-named-matisse antyds ju att man (Amd’s utvecklare) såg stor utvecklingspotential särskilt vad gäller Ryzen. /jb

Medlem

Vad gör du som kräver så snabbt minne?