AMD Trinity kommer att lanseras nästa år som den andra generationens APU-processor där en ny uppdaterad version av CPU-arkitekturen Bulldozer ska introduceras och paras med en ny färsk grafikdel. Trots att de första Bulldozer-processorerna ännu inte lanserats har nu AMD visat upp fungerande provexemplar av AMD Trinity som alltså använder en uppdaterad CPU-arkitektur.

AMD Piledriver heter CPU-arkitekturen som ska användas i Trinity APU-kretsen och även om vi ännu har ganska få detaljer kring Piledriver ska arkitekturen bjuda på ytterligare förbättrad prestanda per klockcykel och troligtvis även bli energisnålare.

Samtidigt som Trinity kommer att använda en uppdaterad modell av Bulldozer-arkitekturen ska APU-kretsen inte ses som en ersättare till AMD FX-serien av processorer. AMD Trinity är en APU och ska med 2-4 Piledriver-kärnor och en integrerad grafikdel ta över efter Llano och AMD A-serien på mellanklassmarknaden.

Under IDF 2011 passade AMD på att visa upp en bärbar datoremed sin Trinity APU som drev den nya storsäljaren och DirectX 11-titeln Deus Ex : Human Revolution. På en video fångad av Anandtech kan vi se hur Trinity APU jämförs sida vid sida med Intels Sandy Bridge-plattform, som både ger sämre frame rate och grafikinställningar (DX9). 

Exakt när Trinity ska lanseras är oklart och även om vi börjar bli frustrerade över Bulldozers förseningar är det positivt att se nästa generations Bulldozer-arkitektur vara på rätt väg.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Värdelöst filmat, så några skillnader i grafiken gick ju tyvärr inte att se. Men kanske blir en sådan i nästa laptop då, men frågan är, om BD inte presterar riktigt som den ska, kommer det där ens bli en uppgradering CPU-mässigt. :/

Jacob Hugosson
Medlem

Båda körde med samma inställningar (förutom Intel DX9, AMD DX11). Llano har tillräckligt hög processorprestanda så även om Bulldozer inte blir bättre (eller rentutav sämre) kommer Trinity fortfarande ge ett rejält lyft i spel och GPGPU-prestanda.

AMD har sagt +50% GFLOPS, och ihop med en VLIW4-baserad arkitektur kan Trinity bli det jag först trodde om Llano.