Världens mest kraftfulla grafikkort närmar sig lansering när AMD nu visar ett kort som använder sig av dubbla Fiji-kretsar. Det kommande kortet väntas ha åtta gigabyte HBM-minne och otroligt mycket grafikprestanda i ett format som inte är större än det redan kompakta Fury X-kortet som presenterades i går kväll.

I går introducerades Fiji – AMDs grafikkrets för framtidens grafikkort. Fiji imponerade på många med sin höga prestanda och en helt nya minnesteknik, kallad HBM. En av de stora fördelarna med Fiji är faktumet att HBM-minne drar betydligt mindre energi än GDDR5-minne och att minnestekniken tar upp 94 procent mindre plats än sin föregångare. Detta betyder att grafikkort som använder HBM-minne kan göras betydligt mindre än konkurrerande kort. Detta betydde att AMD i går kunde presentera flera kraftfulla men mycket kompakta grafikkort, så som det drygt 15 centimeter långa Radeon R9 Nano-kortet.

Dubbla Fiji ger potential för 17 teraflops

Fijis kompakta design gör det möjligt för AMD att inte bara skapa kompakta grafikkort – de kan utforma grafikkort som inte är större än konkurrenterna men ändå har dubbla Fiji-kretsar. Vad vi har sett av ett nytt dubbel-Fiji-kort som AMD nyligen presenterade så är inte det kommande kortet mycket större än Fury X, som redan är ett relativt kompakt kort med tanke sin prestanda. Om AMD lyckats med optimeringen av de två grafikkretsarna bör varje krets kunna leverera cirka 8,6 teraflops prestanda, vilket skulle ta kortet upp över 17 teraflops. Detta är långt över exempelvis Nvidia Geforce GTX Titan X som kan pressa ut 7 teraflops.

Många oklara detaljer

AMD har inte bekräftat exakt när det kommande dubbla Fiji-grafikkortet är tänkt att lanseras men påstår att de siktar på en lansering någon gång i höst. Kortet har inte heller fått ett bekräftat pris och vi har inte hört något om officiella specifikationer. Vad vi vet nu kommer kortet att bli världens mest kraftfulla grafikkort och att det kommer att vara tillräckligt litet för att få plats i mycket kompakta system som kan liknas med spelkonsoler när det gäller storlek och format.

Bild: Twitter (@ashelsag), PCPer

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Per LunqvistS0urcerr0Rflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

sååå litet

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

En sista sak som hade varit intressant att veta hade varit om denna generation kommer få stöd för Mantle eller om förra generationen blev sista med sådant stöd.
Egentligen kanske det inte är någon nödvändighet men vissa spel fick ju endast DX11 + Mantle stöd, så BF4 tex kanske därför inte kan accelereras fullt ut med dom nya korten ..om nu Mantle stöd saknas.

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Världens snabbaste kort i 1080p och 2k