AMD Vega, den kommande grafikarkitekturen ska hjälpa företaget att ta sig tillbaka till glansdagarna. Det menar företagets vd Lisa Su.

Under tredje kvartalet 2015 så stod AMD för cirka 20 procent av alla skeppade grafikprocessorer. Lisa Su, VD för AMD blev nyligen tillfrågad i en intervju om hon tror att AMD kan göra en comeback på grafikkortsmarknaden, med svaret att AMD tror och hoppas på att snart nå 50 procent av marknaden.

Årets lansering av grafikarkitekturen Polaris blev inte riktigt inte den revolutionerande produkt som många hade hoppats på. Men satsningen på budget- och mellansegmentet av marknaden har dubblat marknadsandelarna för AMD och gett företaget den fart som behövs för att Vega, nästa generations entusiastgrafikkrets, ska bli en succé. Det är åtminstone teorin från AMD själva.

55252_02_amd-aiming-50-gpu-market-share-vega-help

AMD Vega är bara halva nyckeln till framgång

Lisa Su fortsätter förklara att hårdvaran bara är en av delarna som behövs för att AMD ska tillbaka till sin storhetstid. Företaget måste fortsätta att hålla fokus på drivrutinsoptimering och kundrelationer också.

Senast AMD höll i närheten av 50 procent av GPU-marknaden var år 2010. Då hade företaget nyligenhade lanserat sin 5000-serie och grafikkortet 5870 var det kraftfullaste och mest energieffektiva grafikkortet på marknaden.

”I think we’ve gained a good amount of share over the last few quarters, we’re going to continue and consistently drive [share growth]. We believe that there’s no reason we can’t be at 50/50 share overtime, but it will certainly take some time to get there. The key thing is enhancing our relationships with customers, because we believe that it’s also important to have a very sticky business going forward.”
– Lisa Su, vd AMD

Idag dock så har AMD för tillfället ingen produkt som kan mäta sig med Pascal-arkitekturen från Nvidia. Pascal-chippen är även mer kostnadseffektiva att tillverka. Det är en av faktorerna som bidrar till att Nvidia tjänar mer på varje sålt grafikkort än vad AMD gör för tillfället med Polaris.

AMD förväntar sig dock att kunna vända denna nedåtgående spiral som företaget suttit fast i de senaste 6 åren med hjälp av Vega. Dock finns det än så länge relativt lite information om den kommande arkitekturen. Vi vet dock att den kommer att nyttja HBM2-minne istället för traditionella GDDR-varianter. Samt att lanseringen ska ta plats under den första halvan av 2017.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Får hoppas på det och att Vega blir bra!