AMD förbereder en helt ny serie grafikkort baserad på Vega. HBM2, GDDR5 och kanske GDDR5X kommer att nyttjas i olika Radeon-modeller.

Tidigare har det verkat som att AMD:s Vega-arkitektur kommer att vara för toppskiktet av grafikkort. Nya rykten pekar dock mot att AMD förbereder en helt ny uppsättning, budgetsegment till toppskikt med grafikkort baserade på Vega.

Nyhetssajten Fudzilla rapporterar att deras källor hävdar att det förbereds grafikkort baserade på Vega-arkitekturen som ska täcka hela spannet av prisklasser. Dessa kort kommer då inte lanseras samtidigt, troligast är nog att AMD lanserar de modeller med starkast prestanda först. Då deras RX 400-serie skördat bra framgångar i mellan- och budgetsegmenten. Dock har AMD inte haft något grafikkort som kunnat mäta sig med GTX 1070 eller GTX 1080.

VegaAtt det förbereds ett Vega-kort med HBM2-minne är ingen nyhet. Det visade AMD själva i sin roadmap redan innan RX 400-serien lanserades. Intressant däremot är att AMD verkar utveckla billigare grafikkort med snäppet lägre prestanda utrustade med GDDR5 för att kunna täcka hela marknaden med Vega.

GDDR5X känns logiskt

Grafikkort utrustade med GDDR5X hade Fudzilla:s källor inget att säga om. Men det vore ett logiskt strategiskt drag av AMD att inkludera minst ett grafikkort baserat på Vega utrustat med GDDR5X. Just på grund av minnestypens prestanda per krona.

AMD Vega
AMD har redan visat upp Vega-grafikkort som presterar bättre än GTX 1080

2016 såg lanseringen av RX 400-serien. Men AMD verkar minst sagt ha gått på offensiven inför 2017. Allt från deras kommande Zen-arkitektur som fått våran chefredaktör exalterad som ett barn på julafton. Till nyligen tillkännagivna AMD Instinct och då såklart Vega.

Även företagets drivrutiner har fått sig en rejäl polering det senaste året. Sedan födseln av Radeon Technologies Group har AMD allt mer borstat av stämpeln som ”Det där företaget som aldrig fixar sina drivrutiner”.

AMD kan komma att skaka om marknaden rejält. Både i GPU och CPU-delen under 2017. Det är minst sagt spännande tid att vara en datorentusiast.

Krönika: AMD Ryzen ger entusiastkärlek efter 15 års dvala

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid