Det första grafikkortet med AMD:s nya arkitektur blir Vega Frontier Edition. Men AMD spelsugna köpare från att införskaffa det första Vega-kortet.

AMD:s kommande Vega-arkitektur har det skrivits om otaliga gånger under det senaste året. Nu verkar väntan snart vara över och AMD rullar i juni månad ut så kallad Frontier Edition av Vega. Dock får intresserade konsumenter som vill ha ett nytt grafikkort för att spela på vänta lite längre än så.

Radeon Technologies Groups överhuvud Raja Koduri nämner i ett blogginlägg att visst, man kan spela spel på Vega Frontier Edition. Även om grafikkortet i sig inte är menat för spelande först och främst. Frontier Edition är utvecklat för att användas för spelutveckling, maskininlärning och andra liknande arbetsuppgifter och därför kommer att bära ett pris som reflekterar detta.

Raja Koduri – Vega Frontier Edition blog

”The Radeon Vega Frontier Edition graphics card is going to empower the pioneers creating the next generation of gaming experiences, but it does beg one question: Can you game on a Radeon Vega Frontier Edition?  The answer is yes, absolutely.  But because this graphics card is optimized for professional use cases (and priced accordingly), if gaming is your primary reason for buying a GPU, I’d suggest waiting just a little while longer for the lower-priced, gaming-optimized Radeon RX Vega graphics card. You’ll be glad you did.”

Raja fortsätter med att säga att spelsugna köpare bara behöver vänta ”lite längre” och att man kommer att vara glad att man väntade. Något som förhoppningsvis indikerar på att de kommande grafikkorten får bättre mjukvarustöd för spel jämfört med Vega Frontier Edition och inte bara ett lägre pris.

När kan vi då komma att se Vega för konsumenter?

Vad som troligtvis ligger till grund för Vegas konstant oklara lanseringsdatum behöver samtidigt inte vara direkt relaterat till AMD:s grafikkortstillverkning. SK Hynix som står för tillverkningen av det HBM2-minne som Vega och även produkter baserade på kommande Volta från Nvidia ska använda sig utav har haft det förstvivlat svårt att lyckas med masstillverkningen. När HBM2 först kom på tal så listade SK Hynix att minnet skulle vara redo att levereras under det tredje kvartalet 2016. Dock har lanseringen av minnet blivit uppskjuten flertalet gånger.

Bland annat detta sägs vara en av orsakerna till att Vega har haft ett oklart lanseringsdatum under en längre tid. AMD håller fast vid att Vega ska börja skeppas ut till köpare under det andra kvartalet 2017, men tills klartecken från SK Hynix om att HBM2 finns i större kvantiteter kommer så är det svårt att uppskatta när vi får se Vega-baserade kort och andra produkter med HBM2 på marknaden i någon större utsträckning.

Det har i tidigare rykten nämnts att avsaknaden av stora kvantiteter av HBM2 har lett till att endast 16 000 exemplar av Vega-baserade grafikkort kommer att finnas tillgängliga världen över vid lansering. Så även om Vega inte är långt borta så kan det bli svårt att få tag i ett exemplar då AMD förutom Frontier Edition ryktas lansera 3 olika grafikkort för konsumenter baserade på den nya arkitekturen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid