Ny information om lanseringen av AMD Vega 11 samt ryktade Vega 20 har nu dykt upp – Vega 11 kan komma att lanseras redan innan årets slut.

AMD lanserade nyligen de första grafikkorten baserade på den nya grafikkortsarkitekturen Vega vid namn Vega 56 och Vega 64.
Vega 56 och 64 är båda ämnade för prestandasegmentet där Vega 56 ligger på en liknande prestandanivå som Nvidias Geforce GTX 1070 och Vega 64 håller jämna steg med GTX 1080. AMD har dock planer på att utöka Vega-familjen med grafikkort för mellansegmentet baserade på en nedskalad version av grafikprocessorn Vega 10 kallad Vega 11 och företaget ryktas även jobba på Vega 20 som kan komma att baseras på 7 nanometer (nm) och sägs vara inriktat till superdatorer och maskininlärning.

Sedan lanseringen har AMD haft svårt att möta efterfrågan på Vega-baserade grafikkort, anledningen till detta ska bland annat vara problem med integrationen av de Vega-baserade grafikprocessorerna tillsammans med HBM2-minnet på samma substrat, uppger källor till Digitimes. AMD har för denna process vänt sig till Advanced Semiconductor Engineering (ASE) och det är just ASE som har haft problem med denna uppgift. Av denna anledning så sägs AMD även vänt sig till Siliconware Precision Industries (SPIL) som ska hjälpa till med denna delen av tillverkningen.

Vega 11 sägs vara ersättare till AMD:s nuvarande Polaris-baserade grafikkort RX 570 och RX 580, de kommande grafikkorten kommer att likt de Vega 10-baserade produkterna att baseras på Globalfoundries 14-nanometersteknik.

Något exakt lanseringsfönster för dessa Vega 11-baserade grafikkort uppges inte, men Digitimes källor hävdar att lanseringen kan komma att ske innan årets slut.

AMD Vega 20 på 7 nanometer

Vega 20 är vid skrivande stund inte officiellt bekräftad, men källorna till Digitimes hävdar att AMD kan komma att vända sig till TSMC med deras 7-nanometersteknik istället för Globalfoundries för tillverkningen av grafikprocessorn.

Vega 20 sägs vara ämnad för framtida Radeon Instinct-produkter och på så sätt inte vara en produkt ämnad för vanliga konsumenter. De beräkningskort baserade på grafikprocessorn ryktas ha upp till 32 gigabyte (GB) HBM2-minne med en bandbredd på upp till 1 TB/s.

Vega 20 sägs även få en energikonsumtion på 150 till 300 Watt, dessa siffror går att nå med hjälp av TSMC:s 7-nanometersteknik. Beräkningskortet ryktas även anpassas för den ännu inte lanserade PCIe 4.0-standarden.

Test: AMD Radeon Vega 64 och Vega 56 – Två heta prestandagrafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Har folk blivit helt galna, eller?

Den 11 September släppte TSMC en pressrelease om att de lyckats göra sitt första 7nm chipp. Ett ”Cache Coherent Interconnect for Accelerators (CCIX) test chip ” Alltså långtifrån någon GPU i komplexitet.

I samma pressrelease finns att läsa: The test chip will tape-out in early Q1 2018 with silicon availability expected in 2nd half 2018.

Att de helt plötsligt skulle vara klara redan i år känns inte helt trovärdigt.

Läk till pressrelease:
http://www.tsmc.com/tsmcdotcom/PRListingNewsAction.do?action=detail&language=E&newsid=THPGGOHITH

Anton Karmehed
Admin

Är det jag som är morgontrött eller bara förvirrad? Vart står det något om att 7nm ska vara klart i år Morkul? Det är Vega 11 med 14nm som ska vara klar i år, Vega 20 på 7nm kommer först nästa år?

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry Anton, mitt fel!

Läste två artiklar om samma sak samtidigt där det ryckas om en lansering om Vega 20 redan i år eller tidigt nästa år. Vilket det har skrivits om här tidigare. Men inte i denna artikel som min förvirrade hjärna fick det till. Får skylla på jet-lag denna gången 😀

Oavsett vad så är det synd att ingen av de inblandade i 7nm racet verkar få ordning på tillverkning enligt tidsplanerna.