Enligt en rapport från den taiwanesiska tidningen UDN, ser AMD ut att bli TSMCs största köpare av kretsar under 2021. Apple sägs behålla titeln som den bäst betalande kunden. Med nya ordrar siktar AMD på ett stort 2021 för 7 nm.

AMD storsatsar på TSMC som producent av kretsar för företagets produkter och det är uppenbart att det ger resultat. Intel har svårigheter att gå vidare till ny transistorteknik och har till och med öppnat för att köpa kapacitet från konkurrenter. TSMCs starka utveckling på marknaden har gjort det enklare för AMD att gå vidare till mer effektiva processer. Nu pekar en ny rapport på att AMD utökar sina beställningar från TSMC substantiellt. Det ska göra AMD till den största beställaren av kiselplattor från TSMC.

Konsoler hjälper och 7 nm stannar

Enligt rapporten köper AMD runt 8 000 kiseplattor per månad i nuläget men siktar på att öka köpen till 16 000 plattor per månad under 2021. Denna dubblering ska göra AMD till den största köparen från TSMC. Bakom förändringen sägs ligga en oväntat stor efterfrågan på AMDs krestar i flera produktkategorier. Utöver de produkter som AMD tillverkar för direkt försäljning till konsumenter, finns också företagets växande server-portfolio men även lanseringen av både Sony PlayStation 5 och Xbox Series X under slutet av 2020. Båda konsolerna är baserade på AMD-kretsar och Sony förväntar sig så bra försäljning att företaget nyligen beslutade att dubblera sin planerade produktion inför lanseringen.

Apple är TSMCs fortsatt mest väl betalande kund. Det beror främst på att Apple satsar på nyare och dyrare processer, som AMD inte planerar att implementera lika snabbt. Rapporten från UDN bör tas med en nypa salt men den påstår till exempel att Ryzen 5000-serien, som ska lanseras 2021, kommer att stanna på 7 nm. Apple sägs lansera sina första 5 nm-kretsar tillsammans med en ny iPhone under hösten 2020. Först 2022 sägs AMDs hela produktportfolio byta till 5 nm, med en introduktion genom AMDs EPYC Genoa-processorer för servrar under 2021.

Uppgifterna om AMDs ökade ordrar har varken bekräftats av AMD eller TSMC. 

Tack till Bengt-Arne för tips!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid