Small preview image

Det är inte allt för ofta som vi byter lagringsgränssnitt på PC-marknaden men under 2009 är det dags och i dubbel bemärkelse. SATA 6Gbps, även kallat SATA 3, kommer att ta över för våra hårddiskar och SSD-enheter medan USB3.0 gränssnittet ska ge nya möjligheter för externa lagringslösningar. I dagsläget väntar vi fortfarande på konsumentprodukter med de nya teknikerna men när Intel lanserar sin första Core i5-plattform, Intel P55, lär ett flertal moderkort dyka upp med både SATA 6Gbps samt USB3.0 stöd, men bara med externa kretsar.



Intel själva kommer inte att erbjuda stöd för SATA 6Gbps eller USB3.0 i sina styrkretsar detta året och nu kan rykten avslöja att AMD kanske till och med slår Intel på fingrarna med marknadens första SATA 6Gbps kapabla sydbrygga.


SB800 som ska lanseras under första kvartalet 2010 ska komma med integrerat stöd för SATA 6Gbps och även den nya USB3.0 standarden ska gå att använda med AMDs nya kretsar, men tyvärr verkar det då fortfarande krävas externa kontrollerkretsar från tredjepartstillverkare.


Tidigare rapporter har talat om AMDs SB850 sydbrygga med SATA 6Gbps stöd redan under fjärde kvartalet 2009 så vi kan alltid hoppas på ännu tidigare lansering.



ASUS P6X58 är ett av de första Intel P55 korten med SATA 6Gbps stöd


Om detta är tillräckligt snabbt för att komma före Intel skulle det onekligen vara en fjäder i hatten för AMD, även om Intel knappast kommer gå under då man fortfarande stödjer teknikerna med tredjepartskretsar.


De första SATA 6Gbps samt USB3.0 enheterna väntas dyka upp under slutet av 2009.


Källa: TweakTown

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid