Llano har knappt hunnit ut på marknaden efter gårdagens lansering innan det redan är snack om Trinity som är dess uppföljare. Trinity för företagets första APU som kommer med företagets Bulldozer-arkitektur vilket betyder att K10.5 till slut blir kasserad, men en annan stor nyhet är att vi även kommer få se en helt ny grafik-del. Dessutom har AMD visat upp Trinity fungerande i en bärbar dator.

I samband med lanseringen av företagets nya högpresterande GPU, Cayman introducerade man en helt ny arkitektur med mål att göra kretsen mer strömeffektiv, mindre och göra det enklare för mjukvaruutvecklare att skriva program som kan utföra uträkningar på GPU:n mera känt som GPGPU. Resultatet vart faktiskt ett lägre antal beräkningsenheter än tidigare i varje SIMD-enhet.

VLIW-5 till VLIW-4 – ett effektivare val?

Det man gick ifrån var att ha 4 mindre kärnor och en större i varje SPU (VLIW-5), till 4 ”medelstora” (VLIW-4). AMD sa att i deras VLIW-5 användes sällan alla beräkningsenheter och man pratade om att det i snitt användes 3.5 st beroende på applikation då vart VLIW-4 den bästa avvägningen. Det nya sättet var även enklare att programmera för någonting som är extra viktigt för AMD som tror att GPGPU är framtiden och tog upp 90% av den yta som en VLIW-5-design gjorde. I varje SIMD-enhet användes 16 SPU:s så antalet beräkningsenheter gick ned från 80 till 64 medan man fortfarande kunde erbjuda samma prestanda som tidigare.

Istället för att använda 80 beräkningsenheter som idag kallas Radeon-kärnor, i varje SIMD gick man ner till 64 st som var lika effektiva. Det här resulterade i att Cayman kom med 1536 Radeon-kärnor i 24 SIMD:s medan föregångaren Cypress hade 1600 Radeon-kärnor i 20 SIMD:s.

Trinity_notebookUnder AMD Fusion Developer Summit som pågår just nu där man visar upp möjligheterna och hjälper utvecklare med GPGPU-programmering, slank det ur AMD att Trinity kommer med en VLIW-4-arkitektur precis som Cayman och Rick Bergman visade upp en bärbar dator med Trinity under skalet. Vi visste sedan tidigare att Trinity kommer med 4 Bulldozer-kärnor men det ser även ut som att grafikdelen kommer att få sig ett lyft i samband med den nya APU:n som släppas någon gång under 2012 på GlobalFoundries 32nm SOI/HKMG-process. Rick Bergman utlovad även 50% högre prestanda i Trinity mot Llano så vi kan förvänta oss riktigt stora förändringar i arkitekturen mot Llano.

Källa: PCPerspective, PCPerspective

 

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Spännande! Bra att dom går över till en effektivare arkitektur på GPU sidan. Sen att den kommer med Bulldozer kärnor gör inte saken sämre. 🙂 Borde inte två Bulldozer moduler alltså fyra kärnor vara mindre i storlek än AMD Llano K10 kärnor? Tänker på de fyrkärniga modellerna nu. För i så fall borde AMD kunna trycka in ganska mycket extra prestanda på både CPU och GPU fronten i Trinity. En annan sak är hur pin kompabiliteten kommer att bli? Om man kan köra Trinity i ett Llano moderkort hade det varit fantastiskt bra.