Utöver nya partnertillverkade modeller med jämna mellanrum så händer det inte särskilt mycket på grafikmarknaden just nu, och vi står mer eller mindre mitt emellan generationsskiften. Nu uppger dock källor att AMD förbereder en ny GCN 2.0-grafikprocessor med kodnamnet Tonga.

Enligt Videocardz kan vi vänta oss att få höra mer om grafiksatsningar från AMD under den kommande Computex-mässan, mer specifikt om en ny grafikkrets vid namn Tonga. Flera rykten har viskat just det namnet under helgen, men det har varit oklart var kretsen ryktas hamna på prestandaskalan.

Kretsen förväntas bygga på GCN 2.0-arkitekturen, samma som vi hittar i flaggskeppskretsarna Hawaii XT och Hawaii Pro. En teori om Tonga ska vara att den är tänkt att konkurrera med Nvidias strömsnåla GM107-krets som sitter i GTX 750 och GTX 750 Ti. Prismässigt skulle det helt klart vara tänkbart, även om AMD:s nuvarande arkitektur inte direkt gjort sig känd för extrem energieffektivitet. Den placeringen får även stöd av uppgifterna om att Tonga levereras med 2 gigabyte grafikminne.

Alternativ nummer två är att Tonga kommer ersätta Tahiti-kretsarna. Det skulle vara ett rimligt alternativ för AMD, som gärna vill marknadsföra flera av hårdvarufunktionerna som finns i de nyare kretsarna som Hawaii och Pitcairn, till exempel ljudtekniken Trueaudio. Men Tahiti-kretsarna, som utgör R9 280 och R9 280X, saknar den dedikerade hårdvaran som krävs och kan därför vara rimliga för AMD att byta ut mot en ny GCN 2.0-krets.

Inga av dessa uppgifter har dock bekräftats av AMD, men det kan hända att företaget tar upp kretsen under den kommande Computex-mässan. Nordichardware kommer vara på plats i Taipei, och vi får helt enkelt vänta och se vad det röda laget har i kikaren för de kommande månaderna.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid