Zacate och Ontario blir som bekant de två första APU-kretsarna från AMD och kommer mot slutet av året bygga in processorkärnor, grafikdel och videoprocessor i samma kiselkrets. Nu har AMD själva bekräftat den information vi tidigare publicerat om strömförbrukning och de marknader man siktar in sig på.

Båda kretsarna kommer att användas i Brazos, kodnamnet för AMD:s mobila och stationära plattformar med dessa APU-kretsar. Både Zacate och Ontario kan nämligen användas i nettops och mindre stationära datorer, även om AMD främst fokuserar på bärbara datorer.

  • Zacate får som bekant en strömförbrukning på maximalt 18 watt och riktas mot bärbara datorer i ultratunna, mellanklass och budget segmentet. Men även i desktops och allt-i-ett datorer.
  • Ontario fokuserar på netbooks och andra system i små formfaktorer med en strömförbrukning på maximalt 9 watt.

fusion.apu

Både Zacate och Ontario bygger som vi tidigare förklarat på AMD:s Bobcat-arkitektur och kommer utrustade med dubbla processorkärnor, en DirectX 11-kapabel grafikdel (byggd på den teknik som används i dagens diskreta grafikkort) samt även en integrerad videoprocessor, kallad Unified Video Decoder. Tillsammans med en integrerad minneskontroller huserar dessa komponenter i samma kiselkrets som med en kretsförpackning på runt 15x15mm imponerar med sin litenhet.

AMD Zacate och Ontario stödjer även tekniker som DirectCompute och OpenCL, det senare vilket bland annat Intel Sandy Bridge saknar stöd för i sina grafikdelar. Även om lanseringen av kretsarna kommer att ske innan årsskiftet ska vi inte vänta oss någon närmare spridning av produkter förrän i början av nästa år.

zacate.apu

Annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid