Small preview image

AMDs självförtroende är inte i så dålig form som man kanske tror. Man är utan tvekan tyngda av den nuvarande ekonomiska situationen, men å andra sidan har Ruiz beslut att stiga ner från ledarpositionen gett de anställda välbehövlig tro som ersatt de jobbiga känslor som legat och grott sedan den bedrövliga Barcelona-lanseringen. Shanghai-projektet har man handskats med på ett helt annat sätt och som det nämndes i en intervju nyligen, Shanghai och Deneb kommer att dyka upp under fjärde kvartalet av året.



Först kommer vi att se Shanghai, men inte bara som en papperslansering utan med faktiska produkter från första och andrahandspartners. Kort därefter hoppas AMD att kunna lansera Deneb med konsumenttillgänglighet. Medan den första Deneb-recensionen var allt annat än imponerande sett till ren prestanda behöver det inte vara den bästa riktlinjen, men den visade att AMD drastiskt minskat strömförbrukningen hos sina processor i alla lägen.


I intervjun nämnde, Pat Patla, General Manager för AMDs Server och Arbetsstations kretsa, att Shanghai kommer att prestera upp till 20% bättre än Barcelona vid samma klockfrekvenser, men även skala upp till högre klockfrekvenser än vad Barcelona någonsin gjorde. Prestandaökningen är till stor del ett resultat av den betydligt större cachen och den snabbare HyperTransport 3.0 bussen. Med andra ord kommer prestandaökningen inte vara lika hög i Deneb som riktar sig mot desktopapplikationer, men det lär knappast göra det sämre.


Allt som allt har AMD nytt förtroende för sina kretsar som man tror ska kunna locka tillbaka många av de trogna kunderna och få tillbaka AMD på banan. Även om ingen förväntar sig att Shanghai eller Deneb ska prestera bättre än Nehalem, mycket på grund av det massiva mediapådrag Intel skapat kring Nehalem de senaste månaderna, skulle vi inte bli förvånade om man i alla fall ger Intel en ganska bra fajt.


Den dyraste av de nya Phenom-processorerna ska ligga vid samma pris som den billigaste Core i7 modellen, men arbeta vid högre klockfrekvenser och på det sättet kunna konkurrera rent prestandamässigt. De snabbare Nehalem-modellerna lär fortfarande vara ohotade, men om vi ser till hur många av dessa modeller man verkligen säljer gissar vi på att AMD kan leva med detta om bara deras billigare Phenom-processorer lockar konsumenternas intresse.


Detta ser ut att bli en av de mest intensiva lanseringarna på länge och vi vet att Nehalem är snabb, men hur snabb är Shanghai?

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid