Nyligen läckta uppgifter på nätet ger indikationer på att AMD gjort mer än enbart krympt transistorstorleken inför deras övergång till 90nm tillverkning. Som bekant kommer AMD lansera 90nm-versioner av deras AMD64 arkitektur under 2004. Nu verkar det alltså som att AMD passat på att optimera AMD64-arkitekturen när man ändå ska gå över till en ny kärna.
Inga av de uppgifter som finns på nätet är ännu officiella men ser samtidigt ut att stämma relativt bra med tidigare uttalande från AMD.
De optimeringar det talas om är bland annat en finslipad integrerad minneskontroller, SSE3-stöd, förbättrad hardware data pre-fetch teknik m.m.
Enligt Xtremesystems.org ska den optimerade kärnan ge prestandaökningar på runt 5%, vid samma klockfrekvens, jämfört med dagens 130nm AMD64-processorer.


De första 90nm-processorerna väntas dyka upp under tredje eller fjärde kvartalet 2004. Om dessa uppgifter stämmer kan de bli en mycket positiv övergång för AMD som även ger dem större möjligheter att nå högre klockfrekvenser med AMD64-arkitekturen.


Källa: X-bit Labs

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid