Att nästa generations AMD-grafikkort är på väg har vi extrapolerat från flera källor vid det här laget, men nu har AMD åtminstone semi-officiellt tagit bladet från munnen. Ett helt nytt entusiastgrafikkort ska nämligen ha använts för en demonstration tillsammans med Oculus på GDC.

Flera läckor och mindre uttalanden från AMD har pekat mot en analkande ny entusiastgrafikkrets som antas hamna i den nya R9 300-serien. Det röda laget har dock fortfarande inte gjort något officiellt uttalande om sin nya grafikkortsfamilj eller visat något nytt kisel i drift – åtminstone inte förrän nu.

R9 300-serien bakom kulisserna

Under Game Developer Conference i San Francisco har mycket fokus legat på virtuell verklighet i flera olika former. Valve har i samarbete med HTC visat upp sitt första VR-headset, Vive, och både AMD och Nvidia i någon utsträckning samarbetat med välkända Oculus under mässan. Det var under en presskonferens med Epic och Oculus som Nvidia tillkännagav sitt nya entusiastgrafikkort Titan X, medan AMD har bistått med en del teknikdemonstrationer tillsammans med Oculus.

Under mässan demonstrerades Crescent Bay-prototypen av Oculus Rift tillsammans med AMD, som officiellt ska ha uppgett till Tom’s Hardware att VR-glasögonen drevs av ett ännu inte utannonserat entusiastgrafikkort ur R9-familjen.

”Just to be clear, I saw a demonstration of Showdown running on the Oculus Rift Crescent Bay, being powered by an unannounced Radeon R9 flagship ultra-enthusiast product. Those words, in their exactness, were told to me officially, as in on the record, by AMD.”
– Fritz Nelson, Tom’s Hardware

Demonstrationen i fråga var Showdown, ett Unreal Engine 4-baserat VR-demo som vi på Nordichardware även fick ta del av när vi testade Crrescent Bay på CES i januari. AMD uppgav såklart inte fler detaljer om själva grafikkortet, men av allt att döma var de förvånansvärt öppna med att det är just nästa generations Radeon-kort som användes bakom kulisserna.

Branschen dras mot VR

Det är väldigt intressant att notera att både Nvidias och AMD:s nya flaggskeppskort därmed har nämnts just i samband med virtuell verklighet. Det understrycker att båda aktörerna laddar upp inför en exploderande VR-marknad, som förväntas komma igång under årets andra hälft och ta fart på allvar under 2016.

LiquidVR3

AMD förbereder även sin egen mjukvaruplattform för virtuell verklighet, LiquidVR, vars mål blir att erbjuda VR med låg latens, bred kompatibilitet med olika headsets och tillräckligt effektiv prestanda för att driva de upplösningar och uppdateringsfrekvenser som behövs.

Enligt källor till Kitguru är det under Computex i juni som den nya Radeon R9 300-serien kommer presenteras i sin helhet. Den nya serien kommer troligen centreras kring ett nytt flagskepp som ska tackla Nvidia GTX Titan X, men det är inte omöjligt att vi även får se en eller flera syskonprodukter med mildare prissättning.

Källa: Tom’s Hardware, Kitguru

Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jonatan 1234567890xemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

det är väl bara 390x som är nytt dom andra är ju lätt omarbetning av nuvarande GK så är mao bara toppmodellen som är intressant blir en härlig sommar /höst
hoppas att dom presterar likvärdigt titan x & 390X så det blir lite priskrig & vettiga priser bara

Fredrik
Medlem
Fredrik

390x + 4k FreeSync skärm. 😆

Kan bli en väldigt dyr sommar/höst. :-*

Jonatan 1234567890
Gäst
Jonatan 1234567890

Jag hoppas de släpper r9 395×2 samtidigt som de med en kärna så man slipper vänta ännu längre :)[quote name=”xemacs”]390x + 4k FreeSync skärm. 😆

Kan bli en väldigt dyr sommar/höst. :-*[/quote] Köp skärmen nu, och bli besviken på ditt nuvarande kort inte orkar med den. På så vis övertalar du dig lättare att ett 390x är ett bra och nödvändigt inköp 😉