Catalyst har varit namnet på AMD:s grafikdrivrutin och kontrollpanel under flera års tid, men i samband med omstruktureringar i företaget introduceras nu en ny mjukvarulösning. Från och med idag börjar AMD istället använda Radeon Software Crimson Edition, med ett nytt, enklare gränssnitt.

Mjukvarusviten Catalyst har hängt med Radeon-familjen grafikkort sedan ATI-tiden, och har fortsatt att utecklas under AMD:s styre. Men efter inte mindre än 13 års utveckling har det hänt mycket bakom kulisserna, och AMD har nyligen strukturerat om hur Radeon-utvecklingen kommer fortsätta inom företaget i form av Radeon Technologies Group, som kommer ha total fokus på grafik framöver.

Enklare och snabbare gränssnitt

I samband med omorganiseringen lanserar AMD nu en ny mjukvara som ersätter den åldrande Catalyst-sviten, med uppdaterade drivrutiner och ett nytt inställningsprogram kallat Radeon Settings. Nya Radeon Software Crimson Edition får en helt ny design med ett enklare gränssnitt där det så vara så simpelt som möjligt att hitta och justera rätt inställningar för både Radeon- och Firepro-grafikkort.

radeon ui

Radeon Settings utlovas vara betydligt snabbare (enligt AMD med uppåt 10 gånger kortare uppstartstid) och mer intuitivt än sin föregångare, samt föra en rad nya funktioner till bordet, varav flera är finesser vi känner igen från Raptr och Nvidia Geforce Experience. Det kommer finnas förinställda profiler för detaljnivå, en spelhanterare, stöd för systemnotiser och integrering för sociala medier. Särskilt intressant för de individuella spelprofilerna är att du inte endast kan reglera detaljnivå och upplösning, utan att du även kan tillskriva varje spel en egen överklockningsprofil. På så sätt kan du få extra kraft i mer prestandakrävande titlar eller spara ström genom underklockning i lättdrivna spel som inte behöver grafikkortets fulla prestanda.

Catalyst blir Radeon Software i november

Den nya mjukvaran innebär även ett uppdaterat namnschema, som dock fortfarande har mycket gemensamt med hur det fungerat tidigare. Radeon Software ersätter Catalyst, Crimson Edition blir det ”stora” versionsnamnet som förväntas uppdateras ungefär en gång om året, och versionsnumret på slutet kommer markera mindre versioner i form av lanseringsår och månad enligt precis samma modell som Catalyst. Den nya versionen som lansers nu i november blir därför Radeon Software Crimson Edition 15.11.

Det går ännu inte att ladda ner och installera den nya mjukvaran som slutanvändare, men AMD lovar att alla Radeon-användare kommer kunna hämta ner Radeon Software innan årsskiftet.

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid