I samband med att AMD:s processorfamilj Ryzen firade sin första födelsedag delade företaget med sig av planerna för år 2018 och hur man siktar på att nå samma antal marknadsandelar som under Athlon 64-tiden.

AMD har sett stora framgångar med sin processorarkitektur ”Zen” och processorfamiljen Ryzen gjorde ett märkbart avtryck på marknaden under 2017.

Under gårdagen hölls en ”One Year Ryzen Anniversary” konferens där AMD bland annat talade om hur planerna för 2018 ser ut, och hur företaget siktar på att nå samma antal marknadsandelar i de olika processorsegmenten som man höll under Athlon 64-eran. I början av 2000-talet höll AMD över 20 procent av processormarknaden för stationära datorer och strax under 20 procent för bärbara datorer.

”I don’t see any reason we can’t get back to historical share levels that AMD has enjoyed in the past.” – Jim Anderson, AMD.

AMD:s mål är att nå samma nivå som för nästan 15 år sedan genom att erbjuda fler processorkärnor för en mindre summa pengar jämfört med konkurrenter. Man har även stora hopp för ”Raven Ridge”, de Zen-baserade APU-enheterna med integrerade grafikkretsar baserade på arkitekturen Vega.

Under 2017 låg mycket fokus på lansering av Zen, under 2018 kommer det även att läggas mycket fokus på Ryzen-baserade bärbara datorer. Samt att lanseringen av nästa generations Ryzen-processorer och 400-seriens styrkretsar för moderkort kommer att inträffa i april månad.

Under det fjärde kvartalet 2017 hade AMD 50 procent mer marknadsandelar i segmentet för processorer menade för stationära datorer jämfört med samma kvartal det föregående året (12% Q4 2017 vs. 8% Q4 2016). AMD nämnde även att omkring 40-50% av processorförsäljningen för vissa återförsäljare är AMD-enheter.

Företaget förväntar sig att omkring 60 nya enheter från OEM-tillverkare som baseras på Ryzen kommer att lanseras under 2018. Majoriteten av dessa kommer att vara av bärbar design och AMD siktar på att täcka allt från ultratunna datorer till bärbara datorer menade för gaming.

Detta kommer att utöver processormarknaden för stationära datorer, som har ett uppskattat värde på omkring 9 miljarder dollar, öppna upp marknaden för bärbara datorer som i sig är värd omkring 10 miljarder dollar.

AMD har sakta men säkert börjat få tillbaka fotfästet på processormarknaden under det gångna året. Enligt den senaste hårdvaruundersökningen utförd av speltjänsten Steam ökade AMD i popularitet hos tjänstens användare under februari månad.

Huruvida den positiva trenden för AMD håller i sig återstår att se, men företagets ledning verkar se en ljus framtid för AMD:s plats på processormarknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

20% verkar vara ett rimligt mål.
För Athlon64 låg hindret att komma högre i Intels konkurrenshämmande aktiviteter, vilket i praktiken hindrade medelsvensson från att köpa AMD. Hos entusiasterna var marknadsandelen nära 100%.
Zen-familjen lär inte komma nära 100% hos entusiasterna, men väl norpa en större andel av OEM och vanliga användare än vad Athlon64 kunde hoppas på.