Vad som tros vara en 32-kärnig Zen 2-baserad Threadripper-processor från AMD med kodnamnet ”Sharktooth” har hittats ännu en gång i databasen för testsviten Geekbench och siffrorna visar på en markant skillnad jämfört med existerande modeller.

Vad som tros vara en kommande processormodell ur den tredje generationens Threadripper-familj från AMD dök tidigare under månaden upp i databasen för testsviten Geekbench 4. Då var det en modell vars klockfrekvens listades som 3,6 gigahertz (GHz) som hade körts genom testsvitens Linux-version.

Nu har ”Sharktooth” hittats ännu en gång. Nu rör det sig fortfarande om en modell med 32 processorkärnor, 64 trådar, 128 megabyte (MB) L3 cache och 16 MB L2 cache. Sett till de klockfrekvenser som listas i Geekbench databas denna gång rör det sig om en basfrekvens på 2,2 GHz och en turbofrekvens på 4,17 GHz.

Denna ”Sharktooth”-modell lyckas i Windows-versionen av Geekbench 4 kamma hem 5 523 poäng i den del av testsviten som nyttjar endast en processorkärna. Sett till delen där samtliga tillgängliga kärnor och trådar nyttjar landar poängen på 68 576. Detta kan jämföras med dagens Threadripper 2990WX som skrapar ihop 4 776 poäng i den enkeltrådade delen och 36 042 poäng i den flertrådade. Även Intels nuvarande flaggskepp Xeon W-3175X möter sin överman hos Sharktooth. Intels modell i sitt basutförande hamnar på 5 148 och 38 494 poäng i den enkeltrådade respektive flertrådade delen av testsviten.

Sharktooth kan ha en bit kvar till lansering

Värt att ha i åtanke är att det troligtvis rör sig om ett ingenjörsexemplar av AMD:s kommande Threadripper-modell. Med sådana enheter är det inte sällan klockfrekvenserna rapporteras felaktigt av testsviter om inte dessa uppdaterats med officiell kompatibilitet med de kommande processormodellerna. Det kan även vara så att klockfrekvenserna som listas i databasen inte är de exakta frekvenserna AMD kommer att sätta på processormodellen när det väl blir dags för lansering.

Hemsidan Wccftech påpekar även att poängskillnaden mellan detta nya inlägg i Geekbench databas och den Sharktooth-processor som hittades tidigare under månaden med stor sannolikhet beror på operativsystemen. Enligt hemsidan ska testsviten oftast visa högre poäng när det är Linux-baserade operativsystem som använts jämfört med Windows 10.

Mer information innan årsskiftet

Nyligen yttrade AMD:s VD Dr. Lisa Su sig om den kommande generationens Threadripper-processorer. Ingen ny information gavs, men ett löfte om att vi kommer att få höra med om Zen 2-baserade Threadripper innan årsskiftet gavs. Således kanske vi även kommer att få se Sharktooth avtäckas och AMD:s planer för arbetsstationer och det absoluta entusiastsegmentet för processorer kanske inte fortsätter vara ett mysterium mycket längre.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lars Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lars
Gäst
Lars

Är det inte lite konstigt att 2990WX listas som 16-kärnig istf 32? Resultaten isf pekar ju mer mot att det är en 64-kärnig Threadrippper de har testat? Den man på förhand har gissat är 3990WX?