Nvidias fria spelrum i entusiastsegmentet kan bli mer kortlivat än väntat; enligt nya uppgifter skyndar AMD på lanseringen av Vega 10 till hösten.

Tidigare uppgifter om AMD:s lanseringsplaner har lämnat en oroväckande lucka i entusiastsegmentet hela vägen fram till första kvartalet 2017, och det är en lucka som konkurrenten Nvidia kommer dra full nytta av med sina nya prestandakort i Pascal-familjen. Istället har allt tytt på att AMD i första hand kommer satsa på mellanklassen och den lägre prestandaklassen med sina nya grafikkretsar Polaris 10 och Polaris 11 – men nu verkar det som att planen kan komma att ändras för att kunna kontra det gröna laget i höst.

Vega 10 redan i oktober?

Enligt uppgifter till 3DCenter planerar AMD att tidigarelägga lanseringen av sin nya entusiastkrets Vega 10, som i så fall kommer ersätta R9 390-serien och bli först på marknaden med den nya minnestekniken HBM2. Sistnämnda ökar bandbredden från första generationens HBM som introducerades med Fury-serien förra året, och ska klara av större minnesmängder på 8 gigabyte och uppåt.vega10_11_rumor_table_2

Redan i oktober kan AMD ta sin nya entusiastkrets till marknaden, och på så sätt ge Nvidia mindre fritt spelrum under höst och vinter. Samma källa menar dock att den riktiga toppmodellen i familjen, Vega 11, inte påverkas av det nya lanseringsschemat utan fortfarande är planerad till början av 2017 och ersätter den nuvarande Fury-familjen.

Läs även: Nvidia spelar match utan varken motståndare eller domare (krönika)

Stämmer uppgifterna skulle det innebära en betydligt mer intressant grafikhöst med kraftfullare kisel från båda AMD och Nvidia. Med det sagt så bör uppgifterna fortfarande tas med en nypa salt – källan i fråga nämner exempelvis en GP102-grafikkrets från Nvidia med 4 500 CUDA-kärnor, vilket är fler än vad vi räknar med att få se i GP100 enligt flera andra källor.

Att det här är första gången vi ser de här siffrorna bör vi alltså se som en varningsflagga, även om det inte nödvändigtvis påverkar trovärdigheten hos påståendet att Vega 10 kommer redan till hösten.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Goda nyheter! Hoppas verkligen att det stämmer. Dags att byta upp sig från 290x 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Även om jag verkligen delar av det som skrivs är sant så vat man ju om att andra delar inte stämmer så jag skulle ta detta med en hel skottkärra full med salt.