Att AMD jobbar för fullt på nästa generations Radeon-grafikkort är knappast någon nyhet men nu säger nya rykten att lanseringen är så gott som spikad till nästa simmar. AMD:s Arctic Islands-familj av grafikkretsar trots döpas till Radeon 400 och ska med hjälp av 14/16 nanometerteknik kunna fördubbla prestandan vid samma energiförbrukning jämfört med dagens kretsar.

AMD kommer likt Nvidia introducera nya grafikkretsar under 2016 där den absolut största nyheten är övergången till en effektivare tillverkningsteknik. Från dagens smått avdankade 28 nanometersteknik tar både AMD och Nvidia steget till ny och mycket effektivare 14/16 finfet nanometerteknik. De nya transistorerna är betydligt mindre än dagens och gör det möjligt för grafikkortstillverkarna att pressa in betydligt fler transistorer på samma kretsyta, detta utan att för den delen öka effektförbrukningen vid samma kretsstorlek.

Enligt AMD ska bytet till ny tillverkningsteknik göra det möjligt för tillverkaren att fördubbla prestandan per watt i sina nya grafikkretsar. Det skulle i teorin betyda att ett grafikkort med samma energiförbrukning, samma format och effektutveckling som ett Radeon R9 Fury X skulle kunna leverera den dubbla prestandan – en minst sagt kittlande tanke.

Läs även: AMD bekräftar 14nm CPU, APU och GPU-kretsar 2016 – Första provtillverkningen lyckad

Tillsammans med nya HBM2-minneskretsar och potentiellt andra nya funktioner i AMD:s grafikkretsarkitektur finns det mycket att se fram emot och enligt uppgifter till Wccftech ska vi nu ha ett mer satt datum när lanseringen av nya Radeon 400-serien väntas ske. AMD ska planera en lansering av sina första 14/16 nanometers kretsar fram mot sommaren 2016 och den stora frågan som kvarstår är vilka kretsar och kort AMD börjar med.

GCN FinFET1

18 miljarder transistorer och 32 gigabyte HBM2-minne

Kodnamnet på AMD:s flaggskepp i Arctic Islands familjen sägs heta ”Greenland” och kretsen ska enligt tidigare rykten huser upp till 18 miljarder transistorer och kopplas mot upp till makalösa 32 gigabyte HBM2-minne med en minnesbandbredd på upp mot 1 terabyte per sekund.

Det skulle ge ett grafikkort med en fördubbling av egentligen alla prestandavärden från dagens Fiji GPU och Radeon R9 Fury X. Samtidigt är det inte säkert att AMD slår till med sin allra största och mest påkostade krets från dag ett. De gånger tillverkaren bytt tillverkningsteknik, vilket nu var tre år sedan, har man ofta startat med mindre kraftfulla kretsar för att vara säkra på att tillverkningstekniken är mogen för en större satsning.

Läs även: Nvidias första Pascal-grafikkort bekräftas få upp till 16 gigabyte HBM2-minne

Klart är i alla fall att AMD, likt Nvidia, kommer att leverera en ny generations grafikkretsar under nästa år som förhoppningsvis redan till sommaren kommer att rita om kartan för prestanda vi förväntar oss av ett grafikkort.

Källa: Wccftech

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Umedalen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan
Medlem
Johan

Felstavat ”sommar” i ingressen . simmar 🙂