Nya rykten pekar på att AMD:s kommande Ryzen-processorer med 12 & 16 kärnor helt enkelt kombinerar två Summit Ridge i samma processor.

En turkisk Youtubekanal kallad Donanim Haber säger till ha kommit över information om AMD:s kommande topprocessorer för konsumenter. Informationen sägs nämna att AMD:s 12-kärniga och 16-kärniga Ryzen-processorer, som sägs planeras för deras kommande X390-styrkrets, i princip kommer vara två stycken Ryzen 7-processorer i samma paket. Det är en lösning som påminner om när två grafikkretsar kombineras på samma grafikkort, såsom i Radeon R9 295X2.

Med andra ord används dubbelt så många CCX (kluster om fyra kärnor) per processor, totalt fyra stycken. Den 12-kärniga varianten ska designas genom att man avaktiverar en processorkärna per CCX. Men det är inte bara antalet CCX som fördubblas, utan även minnesdel och PCIe.

Tack vare denna tandemdesign så förubblas även minnesbussen och antalet PCIe-banor. Processorerna ska kunna hantera fyra kanaler DDR4-minne, och därmed matcha Intels högprestandaplattform. Den totala mängden PCI-e banor sägs landa på hela 58 stycken.

Ny, större sockel

Det sägs även att det ökade antalet processorkärnor inte kommer att kräva sänkningar i klockfrekvenser. Detta kan då komma att resultera i TDP-värden på 140 watt för den 12-kärniga processorn och 180 watt för den 16-kärniga.

AMD:s nya sockel uppges även bygga på Land Grid Array (LGA), med pins i sockeln istället för på processorn. Samma typ av sockel har använts av Intel under många år, medan AMD använt sig av så kallad PGA.

Det spekuleras om att AMD kommer att visa upp dessa kommande processorer och X390-plattformen under Computex i juni, med lansering senare under sommaren.

Värt att ha i åtanke är då att denna information än så länge inte är bekräftad utav AMD och bör därför tas med en nypa salt, inte minst vad gäller detaljerade specifikationer. Men att Ryzen-familjen fortfarande har tillkortakommanden vad gäller minnesbandbredd och expansionsmöjligheter med PCIe är ett faktum. En mer påkostad konkurrent till Intels högprestandaplattform hade därmed inte varit en orimlig satsning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Stämmer detta så kan kanske Rysen få sig ett ordentligt uppsving. De 24 CPI-e banorna som AM4 sockeln erbjuder är helt enkelt inte nog för en ordentligt entusiast plattform i dagsläget, speciellt inte om man ska försöka kalla den ”framtidsäker” som en del försöker göra. 58 PCI-e banor kommer man få par över att leka med också, i alla några månader till.

Medlem
Arne Berg

Äntligen nåt intressant från AMD!
Det redan lanserade ryzen kretsarna kändes i bästa fall som Intels mellanklass ska bli intressant att se vad & hur det blir. Sen vad Intel kommer med deras xeon gold & deras skylake-e.
X varianten bryr jag mig inte om har redan ett 2011-3 moderkort & prolle så x varianten känns som en icke uppgradering igen. Men kul att AMD äntligen kommer med nåt intressant.