AMD har under första kvartalet 2017 plockat CPU-marknadsandelar från självaste Intel, åtminstone när det gäller prestandahungriga entusiaster.

Det är testutvecklaren Passmark som presenterat sin senaste kvartalsrapport för testbidrag i sin mjukvarusvit under första kvartalet 2017. För första gången på tre år ser man en ökning för det röda laget på bekostnad av Intels blå lag. Passmarks data ska inte likställas med en försäljningsrapport då det alltså handlar om hur många användare som helt enkelt använt företagets testmjukvara och inte hur många processorer som sålts under perioden. Troligtvis påverkas Passmarks data mer av nya omtalade produkter, vilket Ryzen onekligen är, och lejonparten av OEM-marknaden lär inte vara representerad i denna data.

Ryzen är populär bland entusiaster

Det är samtidigt siffror som stämmer hyfsat väl med fördelningen på CPU-marknaden där AMD under fjärde kvartalet 2016 stod för 18,1 procent (%) av Passmarks CPU-bidrag. Under första kvartalet 2017 ökade man sin andel med 2,2 procentenheter, en procentuell ökning med 12 % från föregående kvartal. Där 20,1 % av alla bidrag som skickades in kom från AMD-processorer.

Det är första gången på tre år som AMD tar marknadsandelar från Intel i Passmarks databas och senast det AMD hade en större ökning var i fjärde kvartalet 2012 med AMD:s Piledriver-lansering. Då resultaten från AMD-system ökade med runt 3 procentandelar.

Det bådar gott inför AMD:s andra kvartal

Medan datan med största sannolikhet är skev i jämförelse med antalet sålda processorer är det samtidigt noterbart att AMD lyckats med denna bedrift vid allt annat än optimala förutsättningen. Företaget har endast sålt tre olika Ryzen-processorer under första kvartalet och försäljningen som startade i kvartalets sista månad har fokuserat på mer påkostade modeller mellan 3 500 – 5 500 kronor. Med bättre tillgänglighet av AM4-moderkort och Ryzen 5 lanserat i andra kvartalet bör det röda laget ha en fin utveckling även framöver.

Hur AMD står sig mot Intel i rena försäljningssiffror för första kvartalet är fortfarande oklart. Med tanke på att AMD än så länge endast lanserat ett fåtal Ryzen-processorer för desktopmarknaden bör det dock dröja några månader innan man ser några närmare effekter av introduktionen av Zen-arkitekturen.

Test: AMD Ryzen 5 1500X & Ryzen 5 1600X – Intels dominans är över

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Dan
Dan
6 Årtal sedan

Härligt, har haft det på känn. Ska själv sätta ihop en pc med Ryzen + AM4 MB, troligen får det bli 1800x eller 1700 men inte bestämt MB ännu. Det finns definitivt plats för 2 märken av CPU & nu kan man lugnt stödja AMD på processor-sidan de är nu riktigt bra även MB med riktigt bra kvalité.