AMD Ryzen ska ta upp kampen på Intel på prestandamarknaden under 2017. Nu indikerar nya tester att det blir en tuff fajt för både AMD och Intel.

Den nya Zen-arkitekturen från AMD har varit en stor snackis under en lång tid nu. AMD har under flera år varit på efterkälken när det gäller prestandafokuserad hårdvara och marknadsandelar. Men läckta testresultat för AMD Ryzen i Cinebench och Fritz Chess indikerar återigen att AMD är på rätt väg med sin nya Zen-arkitektur.

Ryzen kommer att erbjuda 8 processorkärnor med totalt 16 trådar och de exemplar av processorn som nu visas upp arbetar med en basklockfrekvens på 3,4 gigahertz (GHz). Vissa uppgifter säger att de slutgiltiga modellerna kommer att få högre frekvenser men detta är inget som är bekräftat i dagsläget. Det verkar fortfarande inte helt spikat vilken turbofrekvens de nya kretsarna landar på.

AMD har siktat på att med Ryzen få runt 40 procent mer instruktioner per klockcykel över senaste generationens processorer. Något som är en imponerande bedrift men som också kommer att krävas för att ta upp kampen med Intel även i prestandasegmentet.

Någon exakt turbofrekvens för Ryzen har alltså inte uppgetts ännu. Men AMD har implementerat ett nytt system kallat Extended Frequency Range (XFR) som låter en CPU att nå högre klockfrekvenser än sin turbofrekvens om systemet märker av att kylningskapaciteten för det finns där. Något som användare av stora luftkylare eller påkostad vattenkylning lär glädjas över.

AMD Ryzen piskar 7700K i flertrådsprestanda

De nya prestandatester som nu läckt ut kompletterar de siffror som AMD själva visade upp under sitt New Horizen-event tidigare i december. I Cinebench R15 lyckas Ryzen uppnå 1 188 poäng i det flertrådade CPU-renderingstestet. Något som kan jämföras med Intels kommande 7700K som enligt samma källa hamnar på runt 966 poäng vid standardfrekvenser och 1 083 poäng när den är överklockad till 5.0 GHz. Inte helt oväntat med tanke på att Ryzen har hela dubbelt så många fysiska CPU-kärnor att fördela belastningen över.

AMD Ryzen – 10 viktigaste sakerna vi vet (och inte vet!) om nya entusiastprocessorn

Intels Core i7-6900K klarar i sin tur att nå hela 1 500 poäng. Medans Intels flaggskepp Core i7-6950X kan nå ända upp till 1 800 poäng vid sina standardfrekvenser med 10 fysiska CPU-kärnor. Med andra ord, AMD hänger med och slår Intels konsumentflaggskepp på fingrarna i flertrådsprestanda. Men entusiastmodellerna från Broadwell-E-familjen blir övermäktiga åtminstone i Cinebench.

AMD Ryzen får kämpa mot Intels entusiastprocessorer

I Fritz Chess landar Ryzen på en relativ poäng på 36,86 samt 17 693 Kilo Nodes per sekund. Core i7-7700K å andra sidan lyckas med en relativ poäng på 35,52 och 17 049 Kilo Nodes per sekund vid sina standardfrekvenser. Överklockad till 5.0 GHz däremot så landar 7700K på en relativ poäng på 41,44 och 19 891 Kilo Nodes per sekund. Intels Broadwell-E modeller landar på cirka 22 500 Kilo Nodes per sekund för 6900K och galna 24 000 för 6950X.

Med andra ord upprepas historien från Cinebench. AMD står sig väl mot fyrkärniga 7700K i flertrådad prestanda men hänger inte riktigt med Intels värstingmodeller med 8 till 10 kärnor. Det ska samtidigt sägas att Intels Broadwell-E-processorer har ett TDP-värde på hela 140 watt medan AMD Ryzen specificeras till 95 watt.

Frekvenser och modeller inte spikade

Alla icke-officiella testresultat ska givetvis tas med en rejäl skopa salt. Vi vet inte med säkerhet vart AMD kommer att lägga sina CPU-frekvenser när man lanserar Ryzen. Det är samtidigt veckor, troligtvis månader, kvar tills den slutgiltiga lanseringen. Vilket innebär både potentiella optimeringar i mjukvara och drivrutiner för nya AM4-plattformen.

Som tur är så lanseras både Intels Kaby Lake och AMD:s Zen-baserade processorer i början av 2017. Nästa års första kvartal blir förhoppningsvis actionspäckat med fler testresultat och kanske även ett äkta priskrig även på prestandamarknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Okej, så nu måste jag poängtera ut ett fel i artikeln här.
” Vissa uppgifter säger att de slutgiltiga modellerna kommer att få högre frekvenser men detta är inget som är bekräftat i dagsläget”

Jo, det är bekräftat. Det ser ni även på en av presentationsbilderna som ni har lagt in i artikeln.
Lisa sa under New Horizon att the långsammaste 8c16t kommer vara ligga på MINST 3.4Ghz, och att där kommer vara modeller kommer vara högre klockade.

Det är ful att ljuga 😉