Ännu en gång har AMD:s kommande Zen 3-baserade processorer för stationära datorer ryktats gå under Ryzen 5000-serien och således hoppa över 4000-serien för att inte skapa förvirring.

Namnen på AMD:s Zen-baserade processorserier kan vara något röriga. Medans företagets senaste processorarkitekturer hållit den simpla följden Zen, Zen 2 och snart Zen 3 har produktserierna baserade på dessa arkitekturer inte varit riktigt lika smidiga.

Dagens Zen 2-baserade processorer för stationära datorer ingår i Ryzen 3000-serien. Dock ingår dagens APU-enheter i Ryzen 4000-serien. Trots att dessa baseras på samma Zen 2-arkitektur som 3000-serien. Något som gjort många småförvirrade över vilken arkitektur som står som grund för vilka processorserier.

AMD kommer att hålla ett event i oktober som ska fokusera på företagets kommande processorer. Dessa kommer att baseras på arkitekturen Zen 3 som då tar över stafettpinnen från dagens Zen 2-arkitektur. Dessa processorer ryktas nu ingå i Ryzen 5000-serien istället för 4000-serien. Detta då APU-enheterna fyllt 4000-serien med så pass många modeller att AMD vill minska potentiell förvirring.

Detta skulle då innebära att Zen 3 börjar med Ryzen 5000-serien. Förhoppningsvis håller AMD på att ha en serie per arkitektur i framtiden istället för att låta processorer och APU-enheter gå individuellt mellan serier trots samma arkitektur.

Detta är inte första gången ett rykte som detta har börjat cirkulera. Redan i augusti hävdades det att de kommande processorerna skulle ingå i Ryzen 5000-serien. Då var det Ryzen 9 5950X som sades bli namnet på nästa generations flaggskeppsmodell. Detta styrks nu av Patrick Schur på Twitter som säger sig ha funnit bevis för två processorer kallade Ryzen 9 5900X och Ryzen 7 5800X. Den förstnämnda med tolv processorkärnor och den sistnämna med åtta kärnor.

I sedvanlig ordning rekommenderas en nypa salt tillsammans med uppgifter som inte bekräftats. AMD kommer som tidigare nämnt att hålla ett event fokuserat kring sina kommande processorer i oktober. Förhoppningsvis får vi då klarhet i vad som kommer att gälla för Zen 3 och nästa generation av Ryzen-enheter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Tog verkligen tid innan ryktet nådde Patrick Schur 🙂