AMD startade under gårdagen förhandsbokningar för sin nya processorserie Ryzen. Redan innan toppmodellen Ryzen 7 1800X har den slagit sitt första världsrekord.

Ryzen 7 1800X går idag att förhandsboka för 5 700 kronor i svenska butiker. I sedvanlig ordning lägger vi alltid en brasklapp till konsumenter, avvakta helst på fullständiga och opartiska tester innan ett köp. Medan redaktionens testexemplar av Ryzen färdas till testlabbet har det börjat läcka ut nya prestandaresultat och denna gången är det vid extrem överklockning.

I en Youtube-video som publicerades under onsdagen visades hur en Ryzen 7 1800X CPU överklockades med hjälp av flytande kväve. Processorn nådde en frekvens på 5,2 gigahertz med alla åtta kärnor aktiverade. En överklockning som räckte för att dra till med 2449 poäng i det flertrådade prestandatestet av Cinebench R15. Ett nytt världsrekord för åttakärniga processorer. 4 poäng högre än det tidigare rekordet på 2445 poäng som en Intel Core i7-5960X uppnått vid en frekvens på 6,044 GHz. Även den senare kyld med flytande kväve.

En skärmdump från Ryzen-överklockningssessionen där ett tidigare resultat visas upp.

Videoklippet har i skrivande stund blivit nedplockat från Youtube men resultaten är med största sannolikhet äkta då de ser ut att nåtts under AMDs eget officiella mediaevent. Det är minst sagt imponerade av AMD att i ett så tidigt skede slå ett nytt prestandavärldsrekord. Det är något man inte varit i närheten av på många år med sina tidigare CPU-serier där Intel dominerat totalt i de prestandaorienterade grenarna. Det som också är imponerande är att AMD till synes levererar betydligt högre prestanda per klockcykel än Intel där man vid en frekvens på relativt beskedliga 5,2 gigahertz slår Intels 6 GHz-överklockning på fingrarna.

Överklockningsresultaten lämnar frågor för konsumenter

Mindre imponerande är kanske just den faktiska frekvensöverklockningen. Ryzen har en boostfrekvens på 4 gigahertz och ska med XFR kunna nå 4,1 GHz med luftkylning. Att flytande kväve endast räcker till 5,2 GHz talar för att Ryzen inte verkar skala särskilt högt i frekvenser, oavsett kylning. Vad detta ger för resultat vid mer traditionellt luft- och vattenkylning är svårt att sia om. Men det mesta pekar på att vi inte ska vänta oss några överklockningstriumfer från Ryzen, åtminstone när det kommer till rena frekvenser. Ett faktum som kan ge Intel ett trumfkort på marknaden hos entusiaster.

Mer information om Ryzen, dess prestanda och överklockning kommer att presenteras den 2 mars när AMD släpper testembargot för sin nya processorfamilj.

AMD Ryzen – Allt om AMD:s nya entusiastprocessorer

 

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonAnton KarmehedMoNsTeR Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MoNsTeR
Medlem
MoNsTeR

Kul att AMD är tillbaka på banan.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Frågan är hur dom fått upp frekvensen, är det enbart med XFR eller med standardknep vid överklockning med kväve såsom förhöjd spänning och borttagna spärrat såsom TDP m.m. Ryzen 7 1800x 2449 @ 5.2 Ghz → 471.0/GHz Core i7-5960X 2445 @ 6.0 Ghz → 407.5/GHz 471.0/407.5 = 115.6% → 15.5% högre IPC vid flertråds tillämpning. Tidigare tester har visat på någon procent (2~5%) högre IPC vid en tråd men där har även varit en del osäkerheter runt frekvens vid test. Oavsett så visar det att AMD lyckats mycket väl med minneskontroller, cache och effektivt fått ihop den interna kommunikationen/bussen mellan… Läs hela »

Medlem
gosh

Tycker nog överklockningen är riktigt bra för att vara så tidiga exemplar. 8 kärnor är svårare att klocka jämfört med färre och Intel har ju haft ett tag på sig för att förfina tillverkningsprocessen. Det tidigare världsrekordet med Core i7-5960X är troligen gjort med ett riktigt bra exemplar med. Tror inte AMD haft tid på sig att handplocka ”golden samples”

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Handplockat är det nog då det var på ett AMD event, däremot så är det en ny hårdvara/arkitektur att lära sig även för den som utförde överklockningen.
Men det är som du skriver, tillverkningsprocessen är ny så vi kommer säkert att få se nya rekord framöver.
Är spännande tider att vänta 😀

Medlem

Jag gillar Asus Crosshair VI Hero kortet. Man ska kunna använda både AM3 och AM4 fästen om man kollar denna video

https://www.youtube.com/watch?v=O2zyjSqPAFs&feature=youtu.be