Färska AMD Ryzen 1700X och 1800X rapporterar enligt AMD själva felaktiga temperaturer. Detta sägs vara för att hålla en mer konsistent fläktkurva.

Det visar sig att AMD:s nya flaggskeppsprocessorer är designade för att rapportera högre temperaturer än vad som egentligen är sant. Detta säger AMD ska vara på grund av att man vill vara säker på att kylarnas fläktkurvor ska vara mer konsekventa.

AMD Ryzen 1700X och 1800X är designade på så sätt att processorerna rapporterar 20 grader Celsius högre temperaturer än vad som faktiskt mäts. AMD är dock säkra på att mjukvara kommer inom kort att anpassas efter detta designval och börja rapportera mer korrekta temperaturer.

AMD säger att en korttidslösning innan mjukvaruprogram som mäter temperaturer anpassas efter Ryzen är att helt enkelt ta bort 20 grader Celsius från den rapporterade temperaturen hos Ryzen 1700X och 1800X processorer. Noterbart är att detta inte gäller Ryzen 7 1700, troligtvis på grund av dess generellt lägre effektförbrukning och värmeutveckling.

Tabellen ovan som AMD själva visade i en så kallas ”Community update” visar ett hypotetiskt scenario där en processor rapporterar temperaturer på 58 grader Celsius medans den faktiska temperaturen ligger på 38 grader.

Kan användas på kommande Ryzen-processorer

AMD nämner också hur andra processorer för AM4-plattformen kan komma att nyttja denna typ av temperaturrapportering. Detta för att se till att hela processorer för AM4 har samma rapporterade maxtemperatur.

I ett öppet blogginlägg förklarar AMD även att rapporterna om att Windows-schemaläggare inte hanterar Zen-arkitekturen på rätt sätt varit felaktiga. Windows 10 hanterar enligt AMD deras nya CPU-arkitektur på rätt sätt och det ska med andra ord inte behövas några förändringar i Windows.

AMD påpekar även att diskussionerna om flertrådsprestanda i spel är något som är olika från spel till spel. Vissa titlar påverkas positivt, andra negativt – men att skillnaderna generellt är marginella. Något NordicHardwares egna tester också styrker, det finns tillfällen när AMD tappar spelprestanda med SMT-aktiverat. Men så gör även Intel i vissa fall.

Test: AMD Ryzen 7 1800X – Kraftfull men ingen gamingfavorit

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
mattias Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
mattias
Medlem
mattias

Gäller detta även AMDs egna Ryzen Master-program?