AMD har nu offentliggjort betaversionen av nya grafikkortsdrivrutinen Catalyst 13.2. Förutom vissa rena prestandaoptimeringar är detta den första drivrutinen som väntas ta tag i problemen med så kallad microstuttering och ojämna renderingstider i flera speltitlar.

Catalyst 13.2 beta är också finslipad för vårens stora spelsläpp Crysis 3 där drivrutinerna ska erbjuda en prestandaökning på 15 procent vid användning av msaa-kantutjämning i Crysis 3 beta. De nya drivrutinerna ska även förbättra grafikprestandan med upp till 50 procent i Devil May Cry och upp till 10 procent i Crysis 2 med Crossfire-konfigurationer.

Den stora nyheten är däremot punkten om latenser och renderingstider.

”Significantly improves latency performance in Skyrim, Boderlands 2, and Guild Wars 2.”

AMD detaljerar med andra ord tre titlar som man optimerat för jämnare renderingstider. Som vi såg i vår grafikkortsjämförelse i julas är just Skyrim och Borderlands 2 två av de värsta syndarna när det kommer till microstuttering och ojämna renderingstider. Vi har i skrivande stund inte haft tid att undersöka prestandan med den nya drivrutinen men vi hoppas kunna återkomma med dessa tester inom kort.

En feldesignad minneskontroller?

Enligt uppgifter från partnertillverkare är problemen med ojämna renderingstider inte bara relaterat till en generellt dåligt optimerad minneshantering i Catalyst. Snarare ska man kunna likna det hela med en designmiss i den fysiska minneskontrollern. Problemen går att minimera och mer eller mindre lösas helt genom specifika optimeringar. Men detta kräver också att AMD betar av ett spel i taget för att minimera problemen, något som i slutändan betyder att vi knappast lär få optimala renderingstider i alla titlar.

Vi har inte kunnat få några svar från AMD angående problemen med renderingstider men om uppgifterna från partnertillverkare stämmer betyder detta att grafikkortstillverkaren behöver sin nya Sea Islands-arkitektur för att kunna eliminera problemet helt och hållet.

De nya Catalyst 13.2 beta drivrutinerna hittar ni på AMD:s webbplats.


Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
flopperViking1962KorvMos Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
korvmos
Medlem
korvmos

Om det är så att det är en designmiss blir man gött besviken och borde fä byta in sitt 7970 mot 8970 för en billig peng, annars blir det tummen ner för hela hd 7***-serien……

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag håller med att Skyrim var en katastrof med mitt AMD 5870 kort. Inget som helst flyt trots 60 fps. Hoppas verkligen att dom fixar problemet

Någon som testat Radeon Pro programmet? det ska ju ge en betydligt behagligare spelkänsla med AMD kort har jag läst

flopper
Medlem
flopper

är designmissen kvar med 8000 serien då?