AMD har redan lanserat två grafikkort med sin nya Fiji GPU och laddar nu för fullt inför sin tredje och kanske mest spännande lansering. Radeon R9 Nano är något så unikt som ett prestandakort i miniformat och ska med en längd på blott 15 centimeter prestera bättre än forna flaggskeppet Radeon R9 290X. Nu har bilder på Nanos kretskort dykt upp på nätet och även prestandasiffror.

Radeon R9 Nano bygger kring samma Fiji GPU som Radeon R9 Fury och Fury X parad med 4 gigabyte HBM-minne. Det är fortfarande något oklart hur många streamprocessorer som finns aktiverade i grafikkretsen men AMD tros behållit merparten av kretsens beräkningsenheter och istället fokuserat på att sänka klockfrekvensen på kretsen, detta för att sänka energiförbrukningen till en nivå som kan hanteras i kortets kompakta format.

Just storleken är Nanos huvudnummer och med en längd på endast 15 centimeter finns det få grafikkort på marknaden, oavsett prestandaklass, som kan mäta sig med kortets kompakthet. Att AMD sedan presenterar prestandasiffror där deras minikort presterar bättre än fjolårets flaggskepp Radeon R9 290X ger bara extra grädde på moset.

Många kraftfulla komponenter på liten yta

När DGLee nu publicerar en drös nya foto av AMD:s kommande grafikkort kan vi konstatera att ingenjörerna hos det röda laget jobbat hårt med Nanos kretskort. Den maffiga Fiji-kretsens interposer-paket huserar de fyra HBM-minneskretsarna från Hynix och runt själva interposern har AMD placerat nödvändiga spänningsregulatorer samt övriga ytmonterade komponenter på en mycket sparsmakad yta. Längst bak på kortet hittas en ensam 8-pins strömkontakt som tillsammans med PCI Express-porten utan problem levererar de 175 watt som är Nanos specificerade effektförbrukning.

Grafikkortets kylare blir nyckeln till framgång

På bilderna syns även den minimala grafikkortskylaren som AMD utvecklat specifik för Nano. Med förhållandevis liten yta att jobba med har företaget fokuserat på en rejäl aluminiumfläns som matchas med en minst sagt gedigen kopparbas och fyra rejäla värmeledningsrör i koppar. Själva kylflänsen matchas av en förhållandevis stor fläkt som mäter 92 millimeter i diameter.

Bara själva kylaren väger nästan 500 gram och det är troligtvis tur det. Även om AMD stryper klockfrekvenserna på sin Fiji GPU lär kretsen alstra en hel del värme som grafikkortets kompakta kylare får kämpa för att hantera, åtminstone om man vill bibehålla låga ljudnivåer.

De tidiga prestandasiffror som nu läckt ut från företagets presentationer bekräftar samtidigt att kortet presterar bättre än Radeon R9 290X och levererar inte mindre än fördubblad prestanda per watt.

AMD-Radeon-R9-Nano-Performance

AMD har ännu inte bekräftat något lanseringsdatum för Radeon R9 Nano men kortet ryktas göra entré på marknaden i september månad.

Källa: Itcm

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
xemacsSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Bara att konstatera att AMD gör häftiga saker.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Med Mesa 11 snart så blir de förhoppningsvis användbara på riktigt i Linux också.

Spännande tider!

Medlem
Marre

Bra! Back to basics. Är så trött på alla feta grafikkort som man genom åren behövt bända in med kofot. Bara det har tillräckligt med krut för att driva alla spel med lagom mycket ögongodis – I’m happy! Jakten på framerates hit å dit: förstår den, men vill inte vara med lägre…