AMD Radeon R9 Fury X är inte bara ett av marknadens kraftfullaste grafikkort det är utan tvivel det mest kompakta kortet i entusiastklassen med sina 194 millimeter. Med några av de första bilderna på ett dissikerat Fury X-grafikkort kan vi nu konstatera att det krympta kretskortet är minst sagt väl använt och samtidigt få en bättre bild av dess slutna vattenkylare.

Med ett kretskort som endast mäter 194 x 102 millimeter är Radeon R9 Fury X en bråkdel så stor som sina konkurrenter i prestandaklassen. Huvudkonkurrenten Geforce GTX 980 Ti mäter knappt 270 millimeter i längd och presterar snarlikt med AMD:s nya flaggskepp.

Nyckeln till det betydligt mer kompakta kretskortet på Fury X är den nya minnestekniken HBM. Med extra små minneschip placerade tätt intill grafikkretsen finns det mycket utrymme att spara på kretskortet. AMD menar att deras HBM-implementering tar upp 94 procent mindre yta än motsvarande mängd GDDR5-minne skulle göra.

Fiji i centrum

Bilder av ett dissikerat Radeon R9 Fury X avslöjar nu att AMD:s ingenjörer varit duktiga på att utnyttja mönsterkortets yta när man placerat sina kretsar. Kortets framsida domineras som väntat av den rejäla Fiji-kretsen och det mellanlager som även huserar fyra HBM-minneskretsar från Hynix. I övrigt tar även de sex strömfaserna samt dubbla 8-pins PCI Express-kontakterna sin beskärda del av ytan.

På baksidan av kortet möts vi av en myriad av kretsar och motstånd som täcker närmast hela mönsterkortets yta.

Slutet vattenkylningsystem som kylar alla kretsar

Vi får oss även en bättre bild av det slutna vattenkylningssystemet som AMD utrustat sitt referenskort med. En större metallram fäster kylblockets kopparbas mot grafikkretsen men används även för att leda värme bort från andra kretsar på kortet. Värmen leds sedan från metallramen in i ett värmeledningsrör av koppar som sitter seriekopplas med kylningens slangar.

Vi ser inga specifikationer för den integrerade vattenpumpen som dols under vattenblockats plasthölje. Däremot har vi i kontakt med AMD fått uppgifter om att pumps styrning ska vara optimerad på de butiksexemplar som sålts av Radeon R9 Fury X. Detta för att minimera de problem med tjutande pumpljud som vi upplevde på vårt testexemplar.

Radeon R9 Fury X började säljas i svenska butiker under gårdagen och för er som vill veta mer om AMD:s nya grafikkortssatsning kan vi rekommendera er vår fullskaliga recension av kortet och analys av nya Fiji-arkitekturen.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
FlyfishermanMupphovsmannen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Pierre Ingesson
Medlem
Pierre Ingesson

Tänk er detta med ASUS nya helautomatiserade kretskortslödning. Kan till och med få en nVidia-fanboy som mig att bli upphetsad. Detta är konst. 🙂

Flyfisherman
Medlem

Intressant att se kortet i närbild. 🙂 Dom minsta av dessa små komponenter kallas även chip och är i huvudsak motstånd , dioder och kondensatorer. Totalt kanske det sitter runt 400-500(?) komponenter på kortets primärsida. [quote name=”Mupphovsmannen”]Tänk er detta med ASUS nya helautomatiserade kretskortslödning. Kan till och med få en nVidia-fanboy som mig att bli upphetsad. Detta är konst. :)[/quote] Alla serietillverkade kretskort som det är lite volym på; så sköts allting i automatiserade monteringslinor.Lodpasta-tryckningen genom ”screen printing”, komponenterna monteras i datorstyrda automatiska monteringsmaskiner och löds i omsmältningsugnar (ytmontering) eller i våglödningsmaskiner (hålmontering). Detta är inget nytt och har funnits… Läs hela »