AMD har redan lanserat två grafikkort med sin nya Fiji GPU där flaggskeppet R9 Fury X följdes upp av den något nedskalade R9 Fury. Nu framkommer att AMD återigen endast stängt av beräkningsenheter i sin Fiji GPU med mjukvara och att dessa går att låsa upp för att mer eller mindre uppgradera ett Radeon R9 Fury till R9 Fury X med märkbart ökad prestanda som förtjänst.

Det är inte första gången som AMD säljer samma kisel i olika grafikkortsprodukter och där användare i efterhand lyckats låsa upp gömda potential i grafikkortens kretsar. Senast det var på tapeten handlade det om specifika modeller av Radeon R9 290 som kunde låsas upp till Radeon R9 290X genom att aktivera de kluster av streamprocessorer som AMD stängt ner under sin tillverkning.

Nu visar det sig att AMD åtminstone inledningsvis valt att stänga ner beräkningskluster i mjukvara även på Fiji, något som användaren TX12 på forumet OCN lyckats luska fram och hittat en upplåsningsmetod för. Resultatet är att användare lyckats låsa upp Fiji-kretsens fulla antal beräkningsenheter genom att använda sig av en mjukvara kallad CUINFO 1.6, vilken även fungerar på samma sätt för vissa nedskalade modeller av Tonga och Hawaii grafikkretsarna.

Kan låsa upp beräkningsenheter på många olika Radeon-kort

CUINFO används för att kontrollera hur många kluster i grafikkortets krets som är låsta med mjukvara och om några av dem kan låsas upp med mjukvara. Resultaten varierar och då AMD generellt stänger av redan skadade beräkningskluster, som inte klarat sig helskinnade genom tillverkningsprocessen, kommer ingen GPU vara sig den andra lik. Vissa användare på OCN har lyckats låsa upp två av fyra beräkningskluster på R9 Fury för totalt 3 840 streamprocessorer medan någon enstaka användare lyckats låsa upp alla kvarvarande kluster för totalt 4 096 streamprocessorer och likvärdig prestanda med Radeon R9 Fury X.

Mjukvaran och en guide om hur man testar sina grafikkrets upplåsningsmöjligheter finns att hitta på Overclock.nets forum där det även finns länkar till guider hur man flashar sitt grafikkort med nya specifikationer och inställningar.

Pootentiella grafikkort att låsa upp extra beräkningsenheter omfattar bland annat olika modeller av Radeon R9 Fury, Radeon R9 290, Radeon R9 380 med flera.

Att låsa upp extra beräkningsenheter på sitt grafikkort är samtidigt inte riskfritt. I värsta fall kan det sluta i ett trasigt grafikkort som troligtvis inte går att ersätta på garanti så tänk på detta innan ni själva gör ett eventuellt försök.

Källa: Overclock.net via Videocardz

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
metalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst
metalmumin

Någon som har lyckats?

Tänk på att Fury temperaturer drar iväg näst intill exponentiellt över 55C. Tänk även på hur mycket kortets kondensatorer tåler.