När AMD avtäcker sitt nya enkelkretsade grafikkortsflaggskepp Radeon R9 390X i sommar blir det med en kraftfull Fiji XT GPU och tillhörande HBM-minne för extra imponerande minnesbandbredd. Nu säger nya rykten att just den rykande snabba minneslösningen kan bli ett stort problem för AMD under hela hösten.

Radeon R9 390X blir det första grafikkortet på marknaden att använda sig av high bandwidth memory (HBM) och blir givetvis en stor fjäder i hatten för AMD. HBM erbjuder rejält mycket högre minnesbandbredd än dagens GDDR5-teknik samtidigt som energiförbrukningen är betydligt lägre.

Det finns samtidigt problem med att vara först ut på marknaden med ny teknik. Barnsjukdomar och tillverkningssvårigheter brukar vara några av dessa och enligt uppgifter till Tweaktown har AMD åtminstone problem med det sistnämnda.

Enligt källor insatta i AMD:s produktplaner har grafikkortstillverkaren problem med att få in tillräckligt med minneskretsar för att täcka sina behov. AMD sägs utrusta Radeon R9 390X med 4 eller 8 gigabyte HBM-minne medans man även planerar en dubbelkretsad modell som med utvecklingsnamnet Fiji VR troligtvis får minst 8 gigabyte HBM-minne. Med dålig tillverkningsvolym sägs nu AMD få problem att möta efterfrågan på Radeon R9 390X och dubbelkretsade Radeon R9 395X2 – inte bara inledningsvis utan troligtvis större delen av året.

Detta skulle kunna betyda att AMD återigen får problem med tillgängligheten, något som tyvärr varit ett återkommande problem för tillverkarens flaggskeppslanseringar.

Radeon R9 390X presterar inte bättre än GTX Titan X

Enligt Tweaktowns källor ska det även stå klart att Radeon R9 390X inte kommer att kunna slå Nvidias Geforce GTX Titan X på fingrarna i ren prestanda, något dubbelkretsade Radeon R9 395X2 däremot ska vara kapabel till. Men då också med tillhörande energiförbrukning och krav på Crossfire-stöd i spel.

Om detaljerna kring AMD:s kommande R300-serie stämmer ser det ut att bli riktigt kraftfulla lösningar. För det röda lagets skull och grafikkortsmarknaden i sin helhet kan vi bara hoppas att HBM-minneskretsarna inte ställer till allt för stora problem så att Nvidia med sin dominerande marknadsandel kan få lite rejäl konkurrens i år.

Källa: Tweaktown

Läs även:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Själv hade jag hoppats på att 390x skulle ge rejäla ökningar mot 2xx serien och att titan x skulle få sig en match både prismässigt & i prestanda bara hoppas att hbm minnet kommer iordning.
Med dessa nyheter så blir det nog att invänta pascal istället, men det är ju bara & avvakta tills produkten finns så man får se lite omdömmen om dom, men som sagt nu lutar det mot pascal som nästa uppdatering

Medlem

Fast att en sida säger en sak gör det ju inte till fakta. Är det något som 390x inte knäcker Titan X i är det höga upplösningar, då minnet tar slut. Sett minst lika många benchmarks som visar 390x som det bättre kortet som de som hävdar motsatsen. Så vi får nog ta alla rykten med en skottkärra salt innan AMD släpper något 😉 Hopaps verkligen 390x slår Titan X på fingrarna, annars finns det en rätt stor risk att vi bara har Nvidia att välja på i framtiden, och med tanke på deras prissättning är det ett mardrömscenario i… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jepp, Jag hoppas verkligen detta inte blir en ny Bulldozer flopp.
Alltså att det blir en bra produkt i mångt och mycket men med jobbiga brister.

Förhoppningsvis hittar man nått HBM-unikt sätt att med denna bandbredd göra mer avancerade fillrate effekter än med konkurrensen. Det skulle iaf ursäkta sämre prestanda/watt till viss del.