AMD kommer nästa månad att lansera sin nya grafikkrets ”Fiji” som väntas bli något i hästväg när det kommer till prestanda och beräkningskraft. AMD kommer att para sin nya GPU med helt färsk minnesteknik som gör det möjligt att skapa extremt kompakta grafikkort, något som nu bekräftas när ytterliger en bild av flaggskeppet läcker ut.

Tidigare har de flesta uppgifter pekat på att AMD:s första Fiji-baserade grafikkort skulle lanseras i form av Radeon R9 390X och bli toppmodell i företagets nya 300-serie. De senaste indikationerna pekar snarare på att kortet får ett eget namn även om prefixet Radeon står kvar.

Vad som är desto mer klart är att grafikkortet trots en utlovad hög prestanda kommer att bli extremt kompakt. AMD har själva och genom vissa nära partners visat upp förhandstittar på delar av kortet som gett indikationer om dess ringa storlek. Nu läcker det ut en ny bild på nätet som ska föreställa företagets vattenkylda modell av Fiji och kortet är minst sagt kompakt för sin väntade prestandanivå.

Enligt bilden som nu publicerats på Reddit kan vi tydligt se hur AMD märker sitt grafikkort med Radeon men inga ytterligare namn eller suffix går att skönja på kortet. Genom en tidigare publicerad bild på DICE-utvecklaren Johan Andersson Twitter står det klart att det rör sig om samma modell av kort vilket pekar på att  detta faktiskt är en bild av ett av AMD:s testkort för Fiji.

HBM-minne och vattenkylning är nyckeln

Även om det heltäckande kylarhöljet skymmer de flesta detaljerna på kortet kan vi konstatera att kretskortet och kylaren är väldigt kort. AMD:s Fiji-kort är en bråkdel så stor som påkostade prestandakung Geforce GTX Titan X och AMD:s kommande flaggskepp väntas mäta ungefär 17 centimeter från kortsida till kortsida. Detta görs till stor del möjligt av de mycket utrymmessnåla HBM-minneskretsarna som tar 94 procent mindre yta än traditionella GDDR5-kretsar. Men även den utrymmessnåla vattenkylaren är en viktig aspekt.

Dubbla 8-pins strömkontakter

Att det kommer krävas rejält med kylning för att tämja AMD Fiji är det nämligen inga tvivel om. Den nu läckta bilden avslöjar två stycken PCIe 8-pin strömkontakter och betyder att kortet i teorin kan dra upp till 375 watt över PCI Express x16 platsen samt sina två dedikerade strömkontakter. Geforce GTX Titan X är i sin tur utrustad med en 6-pin samt en 8-pins strömkontakt för maximal 300 watt effektförbrukning.

FijiTitanX

Det är fortfarande oklart hur AMD:s vattenkylningslösning ser ut i sin helhet. Det som står klart är att man inte verkar använda sig av en hybridlösning som på Radeon R9 295X2 utan att den enda fläkten som används sitter på den externa radiatorn som vi ännu inte sett bilder på. Troligtvis använder sig AMD av ett slutet system från en tillverkare som Asetek eller Cooler Master.

AMD har ännu inte bekräftat något lanseringsdatum för Fiji men troligtvis kommer det att ske på spelmässan E3 i mitten av juni månad. AMD har i alla fall redan börjat smyga ut ny information om sitt kommande grafikkort i en ny och passande nog extremt kort teaservideo.

 

Källa: Reddit

Läs även

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid