Innan lanseringen av HD 6790 gick ryktena varma om att kortet skulle kunna låsas upp precis som HD 6950. HD 6950 kom med en BIOS-switch så att låsa upp streamprocessorerna i det är extremt lätt även för de mest novisa användare, men så är inte fallet med HD 6790. Nu har AMD gått ut med att det inte går att låsa upp streamprocessorerna i sin senaste skapelse.

Radeon HD 6790 baseras på grafikkretsen Barts vi återser i HD 6850 och HD 6870. Barts kommer med 1120 streamprocessorer, 32 ROP:s, 56 texturenheter och en 256-bit minnesbuss. Det enda kort baserat med Barts som har hela dess potential upplåst är HD 6870 (Barts XT), medan HD 6850 (Barts Pro) kommer med 960 streamprocessorer och 48 texturenheter och till sist HD 6790 (Barts LE) som kommer med 800 streamprocessorer, 32 texturenheter och endast 16 ROP:s.

radeon_hd_6790

Nu skulle det vara perfekt att kunna flasha om BIOS till ett HD 6850 eller HD 6870 men AMD har nu bekräftat att detta inte kommer vara ett alternativ med deras nya mellanklasskort:

”Det är ingenting som borde vara möjligt med 6790. SIMD-enheterna är separerade med laser,” påpekade Even Groenke, grafiskaproduktchef på AMD i samtal med X-bit Labs

AMD påpekar däremot att det finns mycket att hämta i kortet trots att det inte går att låsa upp då det har en hög överklockningspotential. Men beskedet kommer ändå som en besvikelse för många flinka och budgetmedvetna användare.

Källa: Xbit Labs

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton Karmehedthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Det känns dock inte så konstigt, de där korten ligger ju dessutom så pass nära i pris.

Anton Karmehed
Admin

Jo visst är det så, samtidigt kan man fråga sig varför man inte har samma förfarande på alla strypta kort. Alltså fysisk eller mjukvarubaserad strypning, det borde vara effektivare att vara konsekvent kan man tycka. 🙂

Medlem
Olle P

Jag har svårt att förstå vad tillverkaren har att vinna på att sälja strypta kort jämfört med att sälja ostrypta kort med samma hårdvara.
Den enda förtjänsten finns så vitt jag kan förstå i att ”strypa” kretsar med tillverkningsfel, som inte är kapabla att leverera full prestanda.