I dag är det dags för lanseringen av AMDs nya mellanklasskort, om man får beskriva det som det. AMD Radeon RX 6600 XT kostar runt 5 000 kronor och erbjuder prestanda i klass eller bättre än Nvidia RTX 3060 i vissa fall. Kortet finns faktiskt tillgängligt i Sverige, till viss del.

Den största nyheten med AMD Radeon RX 6600 XT är inte nödvändigtvis prestandasiffrorna utan faktumet att det är tillgängligt över huvud taget. Det kan givetvis ändras snart men även två timmar efter den svenska lanseringen var tillgängligheten hos svenska återförsäljare ganska god. Utbudet av modeller är knappast gigantiskt men Asus, MSI, PowerColor, ASRock, XFX och Sapphire erbjuder modeller i svensk handel. Många modeller finns med god tillgänglighet i flera svenska butiker. Vissa modeller finns i över 100 exemplar medan många finns i minst 50 exemplar. Priserna är helt klart uppskruvade från det officiella riktpriset på 379 dollar, rimligtvis 4 000–4 300 kronor. De billigaste modellerna kostar 4 600 kronor medan till exempel Asus ROG Strix OC kostar 5 800 kronor från en återförsäljare. Med tanke på dagens marknad är det sannolikt att tillgängligheten blir kortvarig.

Komplett kl. 16:45 den 11 augusti 2021.

Radeon RX 6600 XT har mötts av blandad kritik bland publikationer. AMDs påståenden om kortets prestanda verkar i stora drag stämma. Det är anpassat för Full HD-spel med prestanda som är något högre än RTX 3060. Detta gäller dock endast spel som inte lägger vikt vid ray tracing, där AMD har en svaghet. 6600 XT kritiseras också för sitt begränsade minne, med endast 32 MB Infinity Cache och 128-bitars videominne. Kortet beskrivs av vissa recensenter som likvärdigt med Radeon RX 5700 XT när det gäller prestanda. Med en ny arkitektur och tillverkningsnod finns dock fördelen att det nya kortet drar knappt 100 watt mindre vid samma belastning. Det kan underlätta mycket i vissa byggen.

Om du vill ha ett grafikkort över huvud taget, finns det alltså i skrivande stund. Det betyder dessvärre inte att det är ett bra köp. Att göra ett grafikkort-kap verkar dock vara en omöjlighet just nu.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid