Minnestekniken HBM är det kanske största dragplåstret av dem alla i AMD:s nylanserade grafikkortsflaggskepp Radeon R9 Fury X. Med en smått revolutionerande minnesbuss levererar de nya minimala minneskretsarna rekordhög minnesbandbredd. Nu bekräftar samtidigt AMD att minnesfrekvenserna inte bara är låsta i mjukvara utan direkt i hårdvara.

AMD överraskade något när man levererade sitt entusiastgrafikkort Radeon R9 Fury X med låsta minnesfrekvenser. Grafikkortstillverkaren lät varken recensenter eller nu konsumenter ändra minnesfrekvenserna via mjukvara, ett annars vanligt tillvägagångssätt för att spetsa prestandan i sitt grafikkort. Tillverkaren själv pekade på att grafikkortets minnesbandbredd på hela 512 gigabyte per sekund aldrig skulle bli en flaskhals för den trots allt kraftfulla Fiji-grafikkretsen.

hbm_4

Efter att hårdvarusajten Hardware.info hävdat att man lyckats överklocka HBM-minnet på sitt Radeon R9 Fury X-exemplar tar nu AMD:s Robert Hallock bladet från munnen och berättar att detta bara är en illusion i mjukvaran och att minnesfrekvenserna för Fury X är låsta direkt i kortets hårdvara.

Uppgifterna som publiceras av Wccftech betyder att användare aldrig kan ändra minnesfrekvenserna på sitt Radeon R9 Fury X grafikkort genom mjukvara. Det är oklart om det på något sätt är möjligt att fysiskt modifera kretskortet för att låsa upp andra minnesfrekvenser men det är föga troligt då HBM-minneskretsarna sitter placerade direkt bredvid AMD:s Fiji GPU.

AMD_Fiji_GPU_foto

Troligtvis är det väldigt sällan, om någonsin, som minnesbandbredden blir ett problem för AMD:s nya grafikkortsflaggskepp. Men att låsa minnesfrekvenserna på ett entusiastinriktat grafikkort med fabriksmonterad vattenkylare utvecklad för just överklockning låter samtidigt som ett något udda beslut. Troligtvis kan det ha något att göra med hur HBM-tekniken i sig fungerar eller att AMD helt enkelt vill vara extra försikta med första generationens HBM-produkter.

Det är oklart ifall kommande Fiji-grafikkort med första generationens HBM kommer att få upplåsta minnesfrekvenser men det är troligtvis inget vi ska vänta oss.

Källa: Wccftech, Hardware.info

Läs även

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid