AMD:s senaste kvartal visade sig vara en lönsam period för företaget med vunna marknadsandelar i alla segment bortsett från servermarknaden. Jämfört med samma kvartal förra året har tillverkaren vunnit marknadsandelar i samtliga segment.

Företaget Mercury Research har nu publicerat sin rapport om marknadsuppdelningen bland processorer för 2019 års första kvartal. Rapporten visar att AMD för det sjätte kvartalet i rad har plockat marknadsandelar för X86-processorer från konkurrensen. Generellt sett höll AMD 13,3 procentenheter av marknaden under årets först kvartal. En ökning jämfört med föregående kvartal och en 4,7 procentenheters ökning jämfört med första kvartalet år 2018.

Sett till processorer för stationära datorer tjänade tillverkaren 1,3 procentenheter jämfört med föregående kvartal och totalt 4,9 procentenheter jämfört med samma kvartal år 2018. Detta momentum har även hållit i sig för AMD på marknaden för processorer till bärbara datorer. Här ökade tillverkarens marknadsandel med en procentenhet mot föregående kvartal och jämfört med samma kvartal år 2018 hade andelen ökat med 5,1 procentenheter.

Årets första kvartal såg dock inte lika ljust ut för AMD på servermarknaden. Här tappade tillverkaren 0,3 procentenheter jämfört med föregående kvartal. Däremot har företagets andel av servermarknaden ökat jämfört med år 2018 med 1,9 procentenheter. Enligt AMD ska företagets serverprocessorer Epyc ligga oförändrat på omkring fem procentenheter av den totala servermarknaden.

Intressant är det faktum att AMD inte har lanserat några större processorserier för stationära datorer på ungefär ett år nu. Nästa stora lansering för företaget kommer under sommaren i form av tredje generationens Ryzen-processorer som baseras på den nya arkitekturen Zen 2. Sett till marknaden för bärbara datorer har AMD och dess partnertillverkare lanseras modeller utrustade med Ryzen 3000-seriens processorer, även om dessa processorer är baserade på 12 nanometers ”Zen+”-arkitektur och inte Zen 2. På servermarknaden planeras nästa stora lansering från AMD komma i form av Epyc ”Rome” som baseras på Zen 2 och vars lansering förväntas ske under 2019 års andra halva.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mikael SchwartzVince Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Vincent
Medlem
Vincent

Artikelförfattaren har inte koll på skillnaden mellan procent och procentenheter?