AMD visade under lanseringen av Radeon R9 Fury X upp ett nytt datorkoncept som med namnet Project Quantum var ett sällsynt slimmat system som dolde inte mindre än två av företagets nya Fiji-grafikkretsar. Det är fortfarande oklart om och i vilken form Quantum kommer till marknaden men nu har systemet plockats ner i sina beståndsdelar och avslöjar flera intressanta detaljer.

AMD byggde Project Quantum som ett koncept för att visa hur man med deras nya Fiji-arkitektur och utrymmeseffektiva HBM-minne kan bygga extremt kraftfulla system i minimala formfaktorer. AMD har ännu inte avslöjat om datorsystemet någonsin kommer ut på vanliga butikshyllor men när PC World nu dissekerar systemet är det inte utan att vi hoppas få se mer av Quantum.

Det märks att AMD lagt ner rejält med utvecklingtid på bygget av Quantum där man både tagit fram en unik formfaktor på själva datorchassit men modifierat och tillverkat egna delar för att få till systemets unika design.

Hela datorn är trots sin ringa storlek vattenkylt och en stor 180 millimeters radiator i toppen sköter med hjälp av en matchande fläkt kylningen av de kraftfulla komponenterna.

Unikt vattenblock för GPU och CPU

Även om AMD visade upp Project Quantum med dubbla Fiji-kretsar är den modell som PCWorld fått testa endast utrustat med ett traditionellt Radeon Fury X-kort med en ensam Fiji GPU. Troligtvis för att AMD:s dubbla Fiji-lösning inte kommer att finnas på marknaden förrän om några månader. Intressant är samtidigt det helt unika vattenblock som leder värmen bort från grafikkortet och processorn som sitter på vardera sida av själva blocket.

Som tidigare avslöjats har AMD matchat sin kraftfulla grafikkrets med en processor från ärkerivalen Intel, i detta fallet en Intel Core i7-4790K CPU som till skillnad mot AMD:s egna FX-processorer låter Fiji sträcka på benen ordentligt. Ett jobbigt läge för AMD men en eloge till företaget som inser att konkurrentens processorer är ett bättre val för riktigt kraftfulla grafikkort.

Quantum ska vara perfekt för virtuell verklighet

Project Quantum är onekligen ett spännande och imponerande bygge från AMD. Med en slimmad och unik formfaktor, skräddarsydd vattenkylning och möjlighet att husera dubbla Fiji-grafikkretsar. AMD själva menar att datorn skulle vara ett perfekt val för den som vill satsa på virtuell verklighet med dubbla grafikkretsar för maximal prestanda i ett kompakt format. Det återstår bara att se ifall Quantum eller liknande datorsystem någonsin dyker upp på butikshyllorna och då vad prislappen landar på.

Källa: PCWorld

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Gadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Onekligen väldigt tilltalande. Kul att de skruvade isär den.