På Anandtech.com har man sammanställt ett par tabeller över AMDs processorlanseringar detta året. Det första klara beskedet vi får är att AMD mer eller mindre ämnar överge båda processorinterfacen som används av Athlon 64-processorer i dagsläget. Socket 754 kommer efter andra kvartalet 2004 vara ett avslutat kapitel för Athlon 64. Men Socket 754 verkar få leva kvar ett tag till då AMD planerar att lansera Athlon XP-processorer för denna plattform under fjärdekvartalet. De nya Athlon XP-processorerna kommer endast vara utrustade med 256 KB L2 cache men med största sannolikhet kommer de använda sig av en integrerad minneskontroller precis som Athlon 64. Athlon XP-modellerna kommer såklart sakna 64-bit arkitektur men i övrigt blir de lite som en nerbantad Athlon 64.


Socket 940s framtid har sedan länge varit osäker för desktop-markanden och efter Athlon 64 FX53, som ska lanseras första kvartalet, kommer AMD överge denna plattform i fördel för det nya Socket 939-formatet.
Socket 939 kommer att bli den primära plattformen både för Athlon 64 och Athlon 64 FX. Genom övergången till Socket 939 kommer även de vanliga Athlon 64-processorerna berikas med en 128-bit minneskontroller men samtidigt halveras mängden L2-cache till 512 KB från dagens 1 MB.
I framtiden kommer det alltså inte vara minnesbandbredden som skiljer Athlon 64 och Athlon 64 FX utan mängden L2-cache.
Intressant är dock att AMD enligt deras PR-märkning räknar med att Athlon 64 754-processorerna kommer prestera mer eller mindre likvärdigt med Athlon 64 939-processorerna vid samma klockfrekvens. Det antyder att den utökade minnesbandbredden ska väga upp försluten i L2-cache. Huruvida detta stämmer återstår dock att se.
AMD siktar även på att introducera deras 90nm processorarkitektur i fjärde kvartalet och som vi nämnde i vår Athlon 64 3400+ recension kan de bli ett märkbart lyft för AMD64 arkitekturen.

Uppdatering: Xbitlabs har andra nyheter att komma med, enligt dom kommer Socket 939 att lanseras den 29 Mars. I samband med det släpps även två nya processorer, Athlon 64 3700+ och FX-53. Dessa bröder kommer att ha en hastighet på 2,4GHz, och som sagt var kommer endast cacheminnets storlek att skilja de åt.


Läs mer om AMDs kommande processorer på Anandtech.com.


  • Kommentera i forumet
    Annons
  • Leave a Reply

    Please Login to comment
      Subscribe  
    Notifiera vid