Small preview image

AMD beslutade sig för att ta saken i egna händer under ett event i Austin, Texas. Man tog en ännu inte lanserad Phenom II processor, baserad på den fyrkärniga Deneb arkitekturen, och slängde på en kylningspot som passar för riktigt extrem kylning. Efter att man sedan dragit ner temperaturen till -185°C och ökat spänningen någonstans norr om 1.9V var processorn villig att ta sig över den magiska 6GHz gränsen. Vi vet inte exakt vilken klockfrekvens man landade på, men för tillfället är det faktiskt högre klockfrekvenser än vad Nehalem mäktar med under samma förutsättningar.



Det var inte tillåtet att ta med kameror in på eventet så vi har inte kunnat få tag på några bilder. Men AMD hävdade i en nyligen läckt produktpresentation att mer än 4GHz skulle vara möjligt med Deneb och även om detta kanske inte avslöjar hela sanningen ska vi nog inte bli överraskade om man hittar flera Phenom II system som tickar på i över 3.6GHz dygnet runt.


AMD visade dock upp lyftkylda system som pinnade på i över 4GHz (~1.6V). Vi får vänta tills januari för att leka med Socket AM2+ versionen, medan AM3 modeller borde dyka upp 1½ månad senare när AM3 plattformen är redo för lansering. Våra tidigare rapporter om att Deneb skulle bli en god överklockare möttes med viss skepsis, vilket var ganska förklarligt, men vi är bara glada att AMD verkar lyckats med sin satsning och kan lansera en konkurrenskraftig produkt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid