Medan Intel har sitt Tick-Tock-schema har AMD sitt Velocity, som går ut på att lansera en ny generation inom varje produktkategori från företaget årligen. Trinity som är uppföljaren till Llano sägs nu vara planerad för lansering andra kvartalet nästa år, och ska bjuda på 50% högre prestandan än Llano med samma strömförbrukning.

Llano hann bli försenad nästan ett helt åt innan den hittade ut på marknaden, och deras fräscha processorarkitektur Bulldozer har vi inte sett röken av men nu är det tal om ett slutgiltigt datum då den ska lanseras i oktober. Enligt de senaste uppgifterna från XbitLabs ska Trinity nu dyka upp ungefär ett år efter Llano som utlovat av deras Velocity-strategi.

En laptop som sägs vara utrustad med ett tidigt exemplar av Trinity under AFDS tidigare i juni

Trinity blir en ny APU från företaget som kommer med upp till två Piledriver-moduler som huserar totalt fyra processorkärnor. Piledriver är baserad på Bulldozerarkitekturen och innan vi fick namnet Piledriver gick den helt enkelt under ”Enhanced” Bulldozer vilket antyder att det är samma arkitektur med några förbättringar det talas om.

Grafiken i Trinity ska vara baserad på HD 7000-serien och en VLIW4-arkitektur likt den vi återfinner i Cayman, och APU:n i helhet ska erbjuda 50% högre prestanda än Llano med samma strömförbrukning. Det här antyder att Trinity antingen kommer med ungefär det dubbla antalet Radeon-kärnor än Llano, eller i alla fall ett högre antal med högre klockfrekvenser på grafikdelen.

Förutom fler Radeon-kärnor går AMD efter den mer effektiva VLIW4-arkitekturen till höger om bilden.

Llano har idag stöd för DDR3 i dubbla kanaler och använder sig av socket FM1, medan även Trinity får DDR3-stöd kommer den använda den nya socket FM2. Om FM1 och FM2 är kompatibla med varandra är svårt att spå om idag, men det pratades om att den nu nedlagda Komodo som även den skulle använt FM2 skulle haft en minneskonfiguration med tre minneskanaler vilket skulle kunna reflekteras i Trinity. Det skulle definitivt inte skada då Llano verkligen hungrar efter minnesbandbredd.

Även en ny sydbrygga eller FCH ska komma ihop med Trinity, A85FX / Hudson D4. Den kommer likt Hudson D3 med stöd för USB 3.0 och SATA 6 Gb/s och den enda skillnad vi ser är att Hudson D4 får stöd för åtta SATA 6 Gb/s istället för de sex Hudson D3 har att erbjuda. Plattformen som ska husera Trinity och Hudson D4 går under kodnamnet Virgo.

Om lanseringen sker under andra kvartalet nästa år är väl någonting man kan ställa sig frågande till med tanke på AMD:s meriter med både Llano och Bulldozer. Men nu har man testat nytt vatten med deras APU-koncept, och använder en då välbeprövad tillverkningsprocess så förhoppningsvis kommer lanseringen av Trinity gå mer felfritt än tidigare.

Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Yesss!! Det här är vad man gått och väntat på. Det kommer sitta en trinity i min kommande Ultrabook på 15″ med fullhd-skärm. Kör hårt AMD! /M