Pixelskalning har blivit något av en snackis den senaste tiden, speciellt bland gamers som uppskattar äldre speltitlar där stöd för dagens bildskärmsupplösningar inte nödvändigtvis finns. Nu ser det ut som att även AMD hakar på trenden och inför stöd för tekniken inom snar framtid.

Pixelskalning har blivit mer och mer populärt. Nvidia och Intel har sedan tidigare stöd för tekniken på mjukvarunivå. Intel kallar sin teknik ”Retroskalning” vilket beskriver ett av användningsområdena för pixelskalning ganska väl. I Intels fall baseras tekniken på

Intels ”Retroskalning” jämfört med samma modell utan pixelskalning.

algoritmer som tar individuella pixlar och multiplicerar dessa till 2 x 2 eller 3 x 3 pixlar. Något som kan hjälpa äldre spel med begränsat stöd för moderna upplösningar att anpassa sig till dagens bildskärmar utan att förlora allt för mycket skärpa.

Nu ser det ut som att AMD kan komma att implementera stöd för pixelskalning i sina egna drivrutiner. AMD har under en längre tid fört en användarundersökning där konsumenter får lägga sin röst på vad man vill se från företaget i mjukvaruväg härnäst. Denna omröstning var till exempel vad som lade grund för att grafikkortsfamiljen RX Vega och grafikkortsmodellen fick stöd för Radeon Image Sharpening. Nu har pixelskalning tagit sig långt fram bland de tillgängliga förslagen användare kan rösta på.

Detta tillsammans med att AMD:s drivrutiner för Linux som lanserades i oktober månad innehåller många referenser till pixelskalning kan peka mot att AMD är nära att introducera tekniken i sina drivrutiner.

Dessvärre finns det ingen information som mer exakt pekar mot när denna teknik kan komma att implementeras i AMD:s drivrutiner. Däremot kan dess omnämnande i tidigare drivrutiner tyda på att den stora mjukvaruuppdateringen från AMD som förväntas lanseras under december månad kommer att innehålla pixelskalning. Samma stora uppdatering har tidigare ryktats erbjuda raytracing-stöd för Navi-baserade grafikkortsmodeller på mjukvarunivå. Detta är dock ingenting som i dagsläget har bekräftats av AMD själva.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid