I den kommande serien APU:er från AMD, kallad Trinity med Piledriver-kärnor, kommer namnet Cyclos Semiconductor spela en betydande roll. Implementerat finns nämligen en teknik som använder induktion och resonans för att spara ström med upp till 30 procent.

Cyclos Semiconductor startades 2006 av forskare från universitetet i Michigan för att kunna marknadsföra en ny teknik som uppfanns på universitetet. Tekniken, kallad resonance clock mesh, uppfanns som en effektivisering av den clock mesh som återfinns på de flesta moderna processorer, som används för att fördela processorns klockpulser över krets så att dessa når fram till de olika delarna av processorn samtidigt. Därmed minskas eller undviks vad som kallas för skew, när pulserna når olika delar av chippet osynkroniserat. Att använda vanlig clock mesh drar dock mycket ström, något resonant clock mesh siktar på att åtgärda.

Resonant clock mesh använder sig av en LC-krets, som innehåller en spole och en kondensator, för att effektivisera fördelningen och transporten av klockpulserna. När en ström skickas genom kretsen laddas kondensatorn upp, och när den sedan laddas ur skapas ett magnetiskt fält i spolen. När kondensatorn är helt urladdad induceras en ström i spolen från magnetfältet, kondensatorn börjar laddas upp på nytt och processen upprepas. Företaget beskriver tekniken som en pendel som levererar pulserna, och det är mindre energikrävande att hålla en pendel i svängning, än att stanna pendeln mellan varje puls och börja om svängningen inför nästa. Resultatet är en processor som med samma prestanda drar upp till 30 procent mindre ström.

Cyclos hade redan tidigt i sin karriär många samtal med ARM Holdings för att eventuellt implementera resonance clock mesh i ARM-processorer. Men först ut på den kommersiella marknaden med tekniken blir AMD, som implementerar den i sina Piledriver-kärnor. Först ut med Piledriver och därmed Cyclos teknik, blir APU:n Trinity, en processor med integrerad grafik som ska ersätta nuvarande Llano mot slutet av årets andra kvartal. Med tekniken hoppas processortillverkaren kunna leverera starkare processorer och grafikdelar, med samma eller lägre energiförbrukning i frekvenser över 4GHz.

4 GHz i turbo-läge, trots TDP-värde på 65W – Cyclos förtjänst?

Piledriver bygger i grunden på Bulldozer-arkitekturen, som med släppet av AMD:s FX-serie under 2011 möttes med minst sagt ljummen entusiasm. Främst för att processorerna generellt inte ansågs leverera tillräckligt med prestanda för sin höga energiförbrukning och pris, och inte heller kunde ge ordentligt med konkurrens mot Intels Sandy Bridge-arkitektur. En teknik som den Cyclos utvecklat skulle potentiellt kunna ge Bulldozer-arkitekturens uppföljare ett bättre förhållande mellan prestanda och strömförbrukning, och därmed också en betydligt mer intressant plats på marknaden.

Källa: EETimes, SemiWiki(Cyclos)


Relaterade nyheter:

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Laglorden4realJacob HugossonTempelthis-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Bra nyhet Carl! 🙂 Låter väldigt spännande detta. Hoppas AMD kan få ner Piledriver strömförbrukning på bättre nivåer nu då.

MYB
Medlem
MYB

Alltid kul med saker som hjälper AMD att konkurrera med Intel.

Intel är alldeles för ensamma på tronen och gör lite för mycket som de vill, ett bra tecken på det är Ivy Bridge ”förseningen” trots att de har fulla lager utav den.

Tempel
Medlem
Tempel

Liket lever 😀 Funkar det här som det är tänkt så finns ju hopp iaf. Gäller det bara att marknadsföra den rätt och få upp ipc en hel del.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Hoppas dom får till det, så dom är med i matchen igen.
Klyftan bara ökar, dom måste sälja för att få råd till forskning.
Nu liknar det bara en nedåtgående spiral. Hoppas dom inte drar med sig grafik delen i spiralen.
Risken är väl att grafik-förtjänsten får betala cpu-forskningen, i stället för att det går till grafik-forskning så dom inte kommer efter där med. Dödsspiralen 🙁

flopper
Medlem
flopper

Pile is the shit 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

30% är ju jättemycket. Om det stämmer även i praktiken så gör det ju AMDs kretsar betydligt intressantare.

Tempel
Medlem
Tempel

30% är mycket och börjar man titta på själva effekten så handlar det ju om runt 30W. Istället för de nyligen presenterade Bulldozer på 95W så hamnar vi på ~65W och då är man nere på nivåer i klass med Sandy Bridge och då är dom faktiskt ett alternativ igen speciellt om dom nu får till lite optimeringar i övrigt och Intel verkar tjuvhålla på Ivy.

this
Medlem
this

Det vankas HTPC med Trinity. Jag tror de flesta hoppas på att AMD verkligen lyckas med Piledriver, då läget på dagens marknad ser dyster ut, med i princip noll konkurrens.

Jacob Hugosson
Medlem

Ja Bulldozer var allt annat än den skräll man hoppats på, och istället för ett steg framåt blev det ett steg bakåt för AMD. De har mycket att ta igen med Piledriver, och förhoppningsvis stötte de problem på vägen med Bulldozer som de klarat av att fixa till.

Trinity kommer bli extra viktig för AMD nu när Intels Ivy Bridge kommer erbjuda liknande grafikprestanda som dagens Llano.

Laglorden4real
Gäst
Laglorden4real

Fast om de kör med ”resonans” borde det bli betydligt svårare att överklocka (eller ens leverera processorer med olika klock-frekvens…) för att resonansen måste rimligtvis vara tunad precis efter chippet om ni förstår hur jag menar?

Alltså om det är viktigt att ”pulsen” når alla delar av chippet i exakt rätt tid, så gör den det om man kör chippet i exakt 4 Ghz… Ökar man däremot till 5 Ghz så MOTVERKAR istället detta resonansen och det pajar ihop totalt.

IMO (jag är ingen fysiker…)

Tempel
Medlem
Tempel

När det gäller överklockningen och nu gissar jag friskt så om den är inställd mot nått så lär det vara bussfrekvensen i sådana fall. Så överklockning med multiplier är ju fullt möjlig då.

Skulle den vara inställd mot nått annat och sen dom testar och det visar sig att den inte är bra nog så den kan få den märkningen så kan man ju heller inte köra en harvest på den och märka ner den.

Jacob Hugosson
Medlem

Som Tempel skriver är det möjligt att bussfrekvensen begränsas (tyvärr) likt Intels processorer, men att man bör kunna flytta runt multipliern utan några större bekymmer.

Laglorden4real
Gäst
Laglorden4real

[quote name=”Tempel”]När det gäller överklockningen och nu gissar jag friskt så om den är inställd mot nått så lär det vara bussfrekvensen i sådana fall. Så överklockning med multiplier är ju fullt möjlig då. Skulle den vara inställd mot nått annat och sen dom testar och det visar sig att den inte är bra nog så den kan få den märkningen så kan man ju heller inte köra en harvest på den och märka ner den.[/quote] Alltså, om man läser det där så verkar det som den är inställd på typ ljushastigheten/ledningslängden och inget av de värdena kan du ändra… Läs hela »