Small preview image

En av de mer spännande sidorna med AMDs Phenom II-familj är att processortillverkaren ofta använder sig av samma grundkärnor även i olika CPU-serier. Det innebär att två- och trekärniga processorer rent fysiskt är fyrkärniga modeller men helt enkelt fått en eller två av sina kärnor inaktiverade i mjukvara. Detta sker oftast genom moderkortens BIOS och det betyder även att processen kan omvändas för att helt enkelt låsa upp de extra processorkärnorna.



Vi har sett otaliga artiklar och guider kring detta men nu har den ungerska hårdvarusajten Lab501 publicerat en extra intressant artikel som inte bara visar hur man låser upp två extra CPU-kärnor på AMDs Phenom II X2 550 Black Edition processor utan även går in i detalj på vilka moderkort och processorsteppings det verkar fungera bäst med.


Av över 120 testade upplåsningar var 73% av dessa lyckade. De som misslyckas beror oftast på att processorn helt enkelt har någon form av defekt på sina inaktiverade kärnor, men bevisligen är det många som fungerar finfint även med fyra kärnor aktiva.


Hela artikeln finns att hitta på Lab501 om än på rumänska (översatt med Google Translate).


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments